Ce poate fi mai gustos în zilele toride de vară decât o felie de pepene roşu! Îţi ţine şi de foame, şi de sete, nu îngraşă, dar conţine o mulţime de vitamine şi de minerale. Profită din plin de el, acum e sezonul lui!


În ciuda credinţei că pepenele roşu este doar „apă şi zahăr”, acest fruct al verii are o mulţime de nutrienţi valoroşi pentru sănătate: vitamina A, C, B6, calciu, magneziu, fibre, proteine, potasiu şi antioxidanţi.

  1. Curăţă rinichii. Datorită conţinutului mare de potasiu, pepenele „spală” rinichii de toxine şi depozite. De asemenea, reduce concentraţia de acid uric din sânge, astfel şi riscul de formare a calculilor renali, fiind diuretic, datorită conţinutului mare de apă.
  2. Previne accidentul vascular cerebral. În regiunile tropicale se mănâncă zilnic mult pepene roşu deoarece acesta stimulează eliminarea apei prin transpiraţie, ceea ce ajută la reglarea temperaturii corporale şi la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, potasiul din compoziţia pepenelui funcţionează ca un vasodilatator, ceea ce duce la o scădere a tensiunii sângelui şi la reducerea stresului de pe artere.
  3. Previne cancerul. Pepenele roşu a câştigat multă atenţie în ultimii ani, în primul rând pentru că s-a descoperit că are un conţinut mare de licopen - un super antioxidant care protejează de mai multe tipuri de cancer (de prostată, de sân, de colon, de plămâni etc.).
  4. Scade febra musculară. Sucul de pepene roşu este remediul ideal al sportivilor. Cei care beau o cană de suc înainte de antrenamente nu mai au aşa dureri musculare faţă de cei care nu beau. Asta deoarece pepenele conţine o substanţă numită citrulină, un aminoacid care relaxează şi dilată vasele de sânge, reducând eventualele inflamaţii.
  5. Creşte şi libidoul, şi performanţele în pat. Tot citrulina din pepenele roşu îmbunătăţeşte fluxul sanguin care irigă mai bine toate organele. Mulţi consideră pepenele un adevărat „viagra” natural, pentru bărbaţi. 
  6. Menţine silueta. 150 de grame de pepene, adică o felie medie, are doar 47 de calorii, fiind un aliat de nădejde în curele de slăbire, când se pot consuma până la 2 kg zilnic.
  7. De ajutor în diabet. Persoanele care suferă de diabet au frustrarea că nu pot mânca dulce. Ei bine, la pepene roşu au liber. Chiar dacă e dulce şi bun, acest fruct conţine 99% apă şi foarte puţină fructoză. În plus, potasiul şi magneziul din compoziţie ajută la buna funcţionare a insulinei, reducând nivelul zahărului din sânge. Apoi, arginina conţinută reglează metabolizarea glucozei.
  8. Ajută digestia şi previne constipaţia. Bogat în apă şi în fibre, pepenele e diuretic şi ajută la buna funcţionare a tranzitului intestinal.
  9. Are efecte benefice şi asupra pielii. Pepenele roşu hidratează pielea atât din interior, cât şi de la exterior, când e folosit sub formă de măşti. Sucul de pepene, amestecat cu o linguriţă de miere, e foarte hidratant pentru tenurile uscate, lipsite de strălucire. 
  10. Inclusiv seminţele sunt sănătoase. Chiar dacă mulţi le aruncă, seminţele conţin o mulţime de vitamine din grupul B, proteine, magneziu, fosfor, fier, potasiu, zinc etc., dar şi acizi graşi omega 3 şi 6. Ele reglează tensiunea, ajută digestia, întreţin musculatura şi elasticitatea pielii. Aşa că nu le da la o parte, ci mănâncă-le şi pe ele!
 
 
Loading...