Cu frunze verzi şi fine, lunguieţe ca o … coadă de şoricel, planta care poartă nume de animal este una dintre cele mai răspândite plante medicinale de la noi din ţară.


Proprietăţile terapeutice ale acesteia se datorează uleiului volatil conţinut, oferindu-i calităţi de: expectorant, antiinflamator, dezinfectant, antispasmodic. 

1. Are efect astringent

Ceaiul de coada şoricelului are proprietăţi astringente ce ajută la tratarea secreţiilor nazale sau a lăcrimării ochilor cauzate de mucegaiuri, polen sau praf. Împotriva răcelilor, gripei şi a febrei, ceaiul de coada soricelului favorizează transpiraţia şi duce la scăderea temperaturii. De asemenea, este util în tratarea unor infecţii uşoare.

2. Previne artrita reumatoidă

Circulaţia sanguină este îmbunătăţită cu ceai de coada şoricelului. El ajută la eliminarea acidului uric de la nivelul articulaţiilor şi muşchilor şi contribuie la o mai bună oxigenare a corpului. Coada şoricelului este un bun diaforetic şi diuretic şi ajută la eliminarea toxinelor prin transpiraţie şi urină. Aceste efecte duc la prevenirea apariţiei problemelor reumatice şi articulare.

3. Fortifică sistemul imunitar

Unul din beneficiile tradiţionale ale acestui ceai este acela de a opri apariţia răcelii. De aceea, el trebuie băut încă de la apariţia primelor simptome. Este eficient în infecţiile urinare, dizenterie, inflamaţii ale căilor respiratorii, dar creşte şi rezistenţa organismului la apariţia altor boli. Cercetările au arătat că această plantă conţine substanţe amare care stimulează sistemul imunitar. În plus, conţine uleiuri esenţiale care acţionează ca agenţi antimicrobieni. 

4. Previne indigestia şi hemoragiile

Ceaiul de coada soricelului îmbunătăţeşte digestia şi ajută la absorbţia nutrienţilor din alimente. Previne flatulenţa şi îmbunătăţeşte apetitul. Poate contracta vasele de sânge, prevenind hemoragiile sau reducând sângerările. Cu ajutorul acestei proprietăţi pot fi controlate menstruaţiile abundente sau sângerările intestinale, sângerările urinare. 

5. Reglează tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată poate fi reglată cu ajutorul acestui ceai căci are rezultate pozitive şi pentru bolile cardiovasculare. Mai mult, poate calma tusea, reduce formarea de secreţii şi ajută la tratarea infecţiilor de la nivelul tractului respirator superior, conform www.frunza-verde.ro.

 
 
Loading...