Pe vremuri, ouăle, laptele sau peștele erau considerate doar alimente hrănitoare. Astăzi, pentru unii copii mai sensibili ele pot reprezenta o amenințare la adresa sănătății. Aproximativ 2 - 5% dintre copiii mici suferă de o alergie la alimente.

Odată ce există un diagnostic ferm, alergenul respectiv trebuie să dispară din alimentația copilului, chiar și când este doar un ingredient conținut într-o cantitate minusculă într-un alt aliment. Acest lucru presupune ca, de fiecare dată când cumperi un aliment de la supermarket, să citești lista de ingrediente de pe etichetă și să acorzi atenție inclusiv precizărilor de genul „poate să conțină urme de...”.  

La restaurant sau când mănânci în altă parte decât acasă, e necesar să întrebi dacă alimentul „buclucaș” este prezent în vreun fel de mâncare. Iar acest lucru se va dovedi a nu fi deloc simplu. Abia după ce știi ce nu are voie să mănânce, vei observa cât de des ați mâncat, de fapt, acel aliment.

Alergeni alimentari frecvenți

Teoretic, orice aliment care conține proteine poate provoca o reacție alergică. Dar un studiu efectuat în Marea Britanie a identificat câteva alimente care se află cel mai des la originea alergiilor. Acestea sunt: 1. arahidele 2. fructele de mare 3. migdalele, alunele și nucile 4. ouăle (în special albușul) și 5. laptele de vacă.

Ce este de făcut pentru reducerea efectelor alergiilor?

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți duci copilul la doctor. Chiar dacă, în prezent, nu există un medicament anume pentru vindecarea alergiilor alimentare, medicul îți va spune ce ai de făcut ca să le reduci cât mai mult efectul.

Planul va include înlăturarea alimentelor cauzatoare de alergie din dieta micuțului – eventual, prin încercări succesive, care presupun eliminarea unui produs suspect pentru câteva săptămâni - și anumite schimbări de mediu. Este posibil ca, în unele cazuri, medicul alergolog să recomande și injecții de imunizare. Există studii care sugerează că o rundă timpurie de imunoterapie la copiii cu rinită alergică ar reduce semnificativ riscul de a face astm în viitor.

Sprijină medicul ținând un jurnal alimentar detaliat al copilului și unul de urmărire a simptomelor.

Află pe clicksanatate.ro ce investigaţii sunt necesare pentru diagnosticare

Cum să scapi de părul inestetic

5 cauze mai puțin știute ale bolilor de ficat

 
 
Loading...