Nutriţioniştii britanici au analizat meniurile pentru copii disponibile în majoritatea restaurantelor. Rezultatul a fost uluitor. Aportul de sare, zahăr şi grăsimi era mult peste limita normală pentru un copil aflat în creştere.


Credem că îi facem o bucurie micuţului dacă îl ducem la fast-food şi îi cumpărăm un meniu pentru copii. Chiar dacă suntem atenţi, ca părinţi, la caloriile pe care le consumă, scăpăm de multe ori din vedere să verificăm câtă sare, cât zahăr şi câte grăsimi se află în farfurioara lui. Din această cauză copiii ajung să devină supraponderali, să aibă probleme cu sistemul cardio-vascular şi să fie predispuşi la diabet. Ştiaţi de exemplu că o budică servită la desert de copil conţine 20 de linguriţe de zahăr? Ştiaţi că limita zilnică pentru copiii de 4-6 ani este de 4 ¾ linguriţe de zahăr, 6/10 linguriţe de sare şi doar 63 de grame de grăsime? La copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani limita este de 6 linguriţe de zahăr, o linguriţă de sare şi 72 de grame de grăsime. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani doza zilnică este de 7 ½ linguriţe de zahăr, 1,2 linguriţe de sare şi 79 de grame de grăsime. Însă iată ce le punem în farfurie când îi scoatem, în oraş, la o masă în familie.

Un prânz clasic, de la un restaurant rustic, care să conţină o bucată de carne la grătar, o garnitură, pâine şi o salată, conţine: 4 linguriţe de zahăr, 1/5 linguriţe de sare şi 15,5 grame de grăsime.

Pastele italieneşti cu carne de pui, cu desert şi un suc acidulat au în compoziţie 3 ¾ linguriţe de zahăr, 1/5 linguriţe de sare şi 18 grame de grăsime.

Pizza margherita cu o un suc şi o salată: 1 ¼ linguriţe de zahăr, 1/5 linguriţe sare şi 13,2 g grăsime.

fast food mâncare sănătoasă copii
Pizza, nu este aşa de sănătoasă pentru copilaşi precum pare

Meniul pentru copii de la fast-food (hamburger, cartofi prăjiţi şi suc) conţine 1 ½ linguriţe de zahăr, 1/5 linguriţe de sare şi 8,3 g de grăsime

Meniu pentru copii din carne de pui (include un suc şi desert) are în el o linguriţă de zahăr, 1/5 linguriţe de sare şi 7,7 grame de grăsime.

loading...
Loading...