Îi e frică şi refuză cu încăpăţânare să deschidă gura pe scaunul stomatologului, atunci când e dus ca să i se trateze o carie? Iată un motiv de convingere: „doamna doctor are acolo tot felul de plombiţe colorate, din care poţi să alegi una special pentru tine”. Cu siguranţă îi vei trezi curiozitatea.


Plombele colorate sunt indicate doar pentru dinţii de lapte şi au fost create pentru a face mai distractivă vizita la dentist. Plombele sunt materiale de ultimă generaţie, care eliberează fluor, rolul acestuia fiind de a preveni caria şi a proteja dintele. „Aplicând plombiţele colorate pe dinţii de lapte, copilul are posibilitatea să aleagă singur culoarea preferată, percepând în acest fel tratamentul cariilor ca pe o formă de joacă. Există plombe roz, mov, roşii, portocalii, albastre, galbene, verzi etc.”, ne spune medicul stomatolog Floriana Tudorache.

plombe colorate.jpg

plombe colorate
Aşa arată plombele colorate

Nu vă culcaţi pe ideea că dinţii de lapte oricum se pierd şi n-are sens să mai fie trataţi. Ei sunt foarte importanţi. Un dinte de lapte cariat îl poate caria şi pe cel de lângă el (unul probabil permanent). În plus, dacă se ajunge la nerv, acesta poate transmite infecţia următorului dinte, cel permanent.

img-20141005-wa0003.jpg

Floriana Tudorache, medic stomatolog
Floriana Tudorache, medic stomatolog

“Dinţii de lapte se tratează ca şi dinţii permanenţi, începând de la o carie simplă, pentru a nu se complica ulterior. Ei sunt foarte importanţi şi nu trebuie neglijaţi. Pierderea lor înainte de termen duce la probleme grave ce afectează ocluzia (muşcătura), sănătatea dinţilor definitivi, dar şi aspectul estetic”, mai spune dr. Floriana Tudorache.

 
 
Loading...