Ştiai că doar 2% dintre români donează sânge şi că gestul unui donator poate salva 3 vieţi? Sângele nu are înlocuitor, nu se poate produce în laborator, iar spitalele din toată ţara au mare nevoie de el. Implică-te şi tu! Îţi va prinde bine din mai multe puncte de vedere.


Să donezi 450 ml din propriul sânge nu îţi face rău, dimpotrivă. În felul acesta, se îmbunătăţeşte calitatea sângelui, care e stimulat să se regenereze, se reduce riscul de boli cardiovasculare şi se creşte imunitatea organismului. În afară de toate acestea, donând sânge, ai ocazia să beneficiezi de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO şi Rh, HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac –anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatică). De asemenea, la cerere, ai dreptul o dată pe an, gratuit, la un set complet de analize de biochimie.

Există şi avantaje materiale. După o donare primeşti bonuri de masă în valoare de 70 de lei, scutire la serviciu / la facultate pentru ziua respectivă şi reducere 50% la transportul în comun pentru luna respectivă. Femeile pot dona de maximum 4 ori pe an, iar bărbaţii de maximum 5 ori. În Capitală sunt 5 centre de recoltare, iar în ţară 43.

Anul acesta, Crucea Roşie Română şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională au lansat campania „Donează Sânge Constant”. Pe parcurs s-au alăturat campaniei posturi importante de radio şi televiziune, printre care Rock FM, PRO TV şi Digi 24. „Rock FM a demarat o campanie care se numeşte «România are sânge de rocker», pentru a mobiliza comunitatea motocicliştilor şi a rockerilor din ţară. Am fost cu toţii şi am donat. Trebuie să ştiţi că, în ciuda înfăţişării sale dure, rockerul e un om sensibil, deştept, citit şi capabil să salveze vieţi”, a declarat rockerul Cristi Hrubaru.

Pentru a putea dona sânge, trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutatea de peste 50 kg, să fii sănătos, să nu fi consumat alcool cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, nici medicamente pentru răceală sau infecţii bacteriene, să fii bine hidratat şi să ai la tine un act de identitate.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: