Unul dintre principalele ingrediente folosite în bucătărie, cartoful, este a patra sursă de energie alimentară, după orez, grâu şi porumb. În farmacia de acasă, el poate fi folosit pentru tratarea mai multor probleme de sănătate: arsuri minore, contuzii, iritaţii, dureri de cap sau de stomac.


Cartofii se pot folosi pentru combaterea supurării sinusurilor frontale: se fierb cojile de cartofi vreme de 15 minute şi se lasă apa în care au fiert să se răcească, puţin apoi se fac cu ea aburi la faţă.

Persoanele care se confruntă frecvent cu inflamaţii ale ochilor se pot trata cu felii de cartof crud aplicate pe ochi. Acelaşi remediu poate fi folosit şi pentru dureri de cap, doar că feliile de cartof se aplică, în acest caz, pe tâmple. Pentru un rezultat optim, se recomandă relaxare totală circa 15 minute.

Cataplasmele sau compresele calde ajută în caz de contracturi musculare, dureri de gât, tuse persistentă, reumatism, dureri de stomac şi dureri de urechi la copii. Ele stimulează irigarea sangvină, încălzesc şi pot fi folosite oriunde este nevoie de căldură. Cataplasma este foarte uşor de realizat: se zdrobesc  câţiva cartofi fierbinţi, fierţi în coajă, se învelesc într-un prosopel uscat şi se ţin pe locurile bolnave, până ce cartofii se răcesc.

Pentru o împachetare se folosesc circa 5 cartofi cu coajă, bine spălaţi şi apoi fierţi, până ce se înmoaie. Imediat după ce s-a scurs apa, se pun la mijlocul unui şervet de bumbac sau de in. Se pliază marginile şi se terciuieşte cartoful. Se fixează şervetul cu plasturi sau cu bandă adezivă, ca să rămână cartoful înăuntru, se aplică pe zona dureroasă şi se lasă până ce se răceşte complet, conform www.formula-as.ro. 

Loading...