Temperaturile crescute nu sunt doar inconfortabile, ci pot determina şi efecte adverse neplăcute pentru sănătate. Persoanele cu boli neurologice, cardiacii, hipertensivii, cei cu diabet, de pildă, trebuie să respecte o serie de măsuri medicale. Citeşte mai multe în numărul de iulie al revistei Click! Sănătate!


Cardiacii, mai sensibili

Zilele cu soare puternic pot intensifica simptomele bolilor de inimă. Cardiacii care urmează terapii medicamentoase trebuie să ştie că sunt mai vulnerabili pe caniculă. De exemplu, pilulele pentru inimă care au efect diuretic pot favoriza deshidratarea şi hipotensiunea arterială. Este esenţial consumul a 2 litri de apă zilnic, pentru a ţine sub control bolile cardiace. 

Tratamentul pentru tensiune poate fi ajustat

Pe caniculă, tratamentul antihipertensiv poate fi tolerat mai greu, existând o posibilitate mai mare de apariţie a unor efecte secundare precum ameţeala şi stările de leşin. 

De aceea, în această perioadă poate fi nevoie de modificarea tratamentului hipertensiv, prin scăderea dozei de antihipertensive, chiar până la excluderea diureticelor, dar acest lucru trebuie făcut doar la recomandarea medicului.  

Diabeticii pot suferi de hipoglicemie

Zilele caniculare pot face mult rău bolnavilor cu diabet. Simptomele afecţiunii se pot agrava la temperaturi ridicate, mai ales că transpiraţia excesivă duce la deshidratare. Diabeticii trebuie să bea apă chiar şi atunci când nu le este sete. Transpiraţia şi oboseala pot fi semne ale hipoglicemiei. Diabeticii care conduc pe vreme călduroasă trebuie să îşi testeze glicemia mai des şi să urmeze indicaţiile medicului dacă este nevoie să ajusteze nivelul de zahăr din sânge. La nevoie, poate fi consumat un baton cu cereale sau o tabletă de glucoză.

Varicele se dilată pe căldură

Bolnavii care suferă din pricina varicelor trebuie să limiteze mersul pe jos în zilele caniculare, întrucât căldura accentuează dilataţia venoasă. Dacă îţi simţi picioarele grele, băile cu apă mai rece vor diminua senzaţia neplăcută. Ţine picioarele ridicate şi fă câteva exerciţii în care să pui în mişcare membrele inferioare. Efectul de dezmorţire alină senzaţia de picioare umflate şi dureroase.

Dacă ai în plan o intervenţie chirurgicală, cum este cea de îndepărtare a varicelor, care nu este urgentă, te sfătuim să o amâni până la toamnă. Căldura poate inflama zona supusă operaţiei.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: