Până la sfârșitul lunii iunie suntem în Sezonul socului, una dintre cele mia puternice plante depurative cunoscute în Europa! Terapeuții europeni ne recomandă ca toată luna iunie să facem provizii cu flori, frunze , fructe şi cu rădăcini de soc pentru farmacia casei, provizii care să ne fie de folos un an întreg.


Preparatele din soc au puteri tămăduitoare pentru mai bine de 80 de afecțiuni, printre care răceli, laringite, afecțiuni ocular, de plămâni, dermatologice, digestive și reumatice. În același timp, florile de soc sunt adjuvante excelente în orice cură de slăbire.

Socul conține numeroase substanțe active

Terapeuții europeni susțin că valoarea medicinală a socului se datorează substanțelor active pe care le conține planta:  bioflavonoizi, mucilagii, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, uleiul volatil, taninul şi pectina.

Ce spun specialiștii despre proprietățile medicinale ale socului

Hipocrate atribuia socului “foarte bune proprietăţi  laxative, diuretice şi ginecologice”. De asemenea, renumitul fitoterapeut  francez Eric Favre recomanda folosirea  florilor, fructelor şi scoarţei de soc pentru puterea lor tămăduitoare în numeroase  afecţiuni. “Scoarţa de soc, de exemplu, spune fitoterapeutul francez, este renumită pentru calităţile emoliente, sudorifice, diuretice şi laxative”.

Toate componentele plantei au efecte medicinale

„Toate elementele componente ale plantei: flori, scoarţă, frunze, fructe şi rădăcini au o valoare medicinală deosebită. Preparatele din soc (infuzia, tinctura, maceratul la rece, socata) au efecte emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, sudorifice, diuretice, expectorante şi detoxifiante. Deoarece un prim pas în orice cură de slăbire îl reprezintă detoxifierea, florile de soc sunt o soluţie excelentă”,  susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul:”Doctorul” Soc ne menține tineri!”.

Ce efecte terapeutice are infuzia

În urma numeroaselor cercetări s-a constatat că infuzia din flori de soc tratează răcelile, bronşita, laringita,  bolile de rinichi şi provoacă sudoraţia. În aceste afecțiuni se recomandă câte două căni de ceai pe zi.  În schimb, infuzia preparată din fructe, din scoarţă şi din rădăcini de soc produce diureză şi o stare de relaxare generală a organismului. În același timp, ceaiurile de soc sunt recomandate ca adjuvant în tratamentul  bolilor de plămâni.

Puterea terapeutică a fructelor de soc

Deoarece fructele de soc curăţă rinichii și stomacul, tratamentul cu fructe  se recomandă mai ales sedentarilor, care sunt predispuşi la obezitate. De asemenea, fructele de soc au şi efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină şi de fructoză din compoziţia lor. În același timp, preparatele din fructe de soc sunt recomandate în tratamentul bolilor degenerative şi au un rol dovedit important în prevenirea bolii canceroase şi a tumorilor benigne. Potrivit unor cercetări recente, terapia cu  fructe de soc prelungeşte tinereaţea biologică. Nu în ultimul rând, extractul obținut din aceste fructe este un concurent redutabil al medicamentelor antivirale. 

Obezitatea poate fi combătută cu tictură din fructe de soc

Un remediu excelent pentru curele de slăbire şi pentru  combaterea obezităţii, recomandat de fitoterapeuții europeni, este tinctura din fructe de soc, care se asociază cu un regim alimentar din care sunt eliminate carnea, prăjelile, dar şi produsele cu aditivi alimentari, cum sunt zahărul şi margarina. În curele de slăbire se administrează câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă, de trei ori pe zi.

Un leac excelent din rădăcină de soc

Un leac excelent, care a dat rezultate foarte bune în tratamentul ascitei, se  prepară din rădăcină de soc (o linguriţă) care se fierbe, timp de zece minute, într-o cană cu apă. După ce s-a mai răcit, în acest decoct se adaugă una-două linguriţe de suc de lămâie”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul:”Doctorul” Soc ne menține tineri!”   

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de soc

Ingrediente: 2 linguriţe de plantă uscată  şi o cană de apă clocotită.

Preparare: Planta se infuzează timp de 15 minute într-o cană cu apă fierbinte. În afecţiuni respiratorii, se consumă câte o cană de infuzie, îndulcită cu miere, după fiecare masă principală.

Socata, o băutură revigorantă pentru tot organismul

Ingrediente: 8 flori de soc, 8 l de apă, 2 lămâi, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez, 10 cuişoare.

Preparare: Ingredientele se macerează timp de trei-patru zile,  în funcţie de temperatura camerei. După acest interval, socata se strecoară şi se păstrează la rece. Pentru revigorarea întregului organism, cura trebuie urmată timp de 18 zile. În acest interval, zilnic se bea câte 500 ml de socată;licoarea este indicată şi în afecţiuni ale sistemului nervos.        

Pentru afecțiunile degenerative este eficientă tinctura

Specialiștii recomandă și tratamentul cu tinctură de soc care s-a dovedit benefică în bolile cronice și degenerative. Tinctura se prepară din sucul proaspăt de fructe (nematurizate sau maturizate) în amestec cu alcool de 90 grade ( în raport 1:1). Licoarea obținută se agită bine până se omogenizează; după preparare, tinctura se păstrează în sticle mici, închise ermetic, într-un loc răcoros.

Se administrează câte 2-4 linguri pe zi, într-o cură de lungă durată, pentru prevenirea şi combaterea într-o varietate de afecţiuni cronice şi degenerative.

Vinul de soc, o rețetă care solicită un timp îndelungat de preparare (rețeta 1)

Ingrediente 1 kg flori de soc 1,5 kg zahăr, 1 kg stafide aurii, 2 lămâi, 1 cubuleţ de drojdie , 5 l apă.

Preparare

  1. Se curăță florile de soc de pe tije şi se pun  într-un vas încăpător. Florile se opăresc cu ½ l apă fiartă, se strivesc cu o lingură de lemn, apoi se adaugă stafidele. Cu aceste ingrediente, vasul trebuie să stea acoperit timp de patru zile.
  2. După acest interval, se strecoară lichidul într-un vas încăpător, se adaugă zahărul și  apa, amestecând continuu până când zahărul se dizolvă . În final se adaugă zeama de lămâie şi drojdia fărâmițată.  
  3. Vasul va sta acoperit timp de trei zile; apoi lichidul se strecoară  și se pune într-un vas special de fermentare a vinului. După cinci luni, fermentația vinului încetează, susțin specialiștii. În final, vinul se strecoară și se pune în sticle închise ermetic. După patru luni , vinul poate fi consumat. Vinul de soc, indiferent de modul de preparate, are efecte benefice pentru digestie, pentru sănătatea căilor respiratorii.

Vin de soc - o rețetă rapidă

Socata preparată este lăsată să mai fermenteze  circa o săptămână . După acest timp, socata se  transformă în vin.  Se recomandă câte două-trei păhărele pe zi, în tratamentul infecțiilor digestive, în bronșite și traheite. Vinul de soc are efecte diuretice, depurative și de curățare a sângelui.

 
 
Loading...