Iarna și-a intrat în drepturi și periodic ne face surprize. Prognozele meteorologice variază în funcție de zonele geografice, iar vremea rece (se stimează ) că se va prelungi până în luna aprilie. Pentru a ieşi cu bine din iarnă, pentru a scăpa de viroze, dar mai ales de oboseala fizică și intelectuală accentuată, măceşul este planta care vine în ajutorul organismul nostru, revigorează organismul şi îmbunătăţeşte imunitatea pe termen lung, spun specialiştii japonezi.


Fitoterapeuții ne recomandă ca,  de la măceș, să valorificăm fructele 

De la măceş se valorifică fructele, foarte bogate în vitamina C, în pectine, zaharuri, tanin şi în caroten. Fiind  tonice vitaminizante, măceşele măresc secreţia biliară, fiind indicate în afecţiunile ficatului şi ca diuretic în boli de rinichi, spun specialiștii europeni. În fitoterapie, fructele de măceş se folosesc sub formă de ceai, de sirop şi de vin tonic pentru a readuce vigoarea şi starea de normalitate, punând pe fugă stresul, frigul şi oboseala.

Opinii despre vigoarea… măceșului

Fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice remarcabile. În China, fructele măceşului erau indicate în  tratarea afecţiunilor digestive; romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar în ţările Americii de Sud, măceşele erau un leac sigur pentru afecţiunile musculare, la concurenţă cu ghimbirul. În timp, numărul afecţiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil până la ...100.

 

Băuturile energizante preparate din măceșe pot  înlocui cafeaua

Măceşele sunt un izvor de vitamina C şi, de aceea, specialiştii le recomandă ca fiind un medicament revigorant, care alungă oboseala intensă. Totodată, în compoziţia acestor fructe există şi alte substanţe active importante: vitaminele A, D, E, B1(vitamina bunei dispoziţii), B2  (susţine organismul în acţiunile solicitante), K ( implicată în procesele de coagulare a sângelui), minerale şi acizi graşi, care ajută la regenerarea pielii. De aceea, băuturile preparate din măceşe, pe lângă faptul că sunt gustoase şi răcoritoare, au efecte  energizante şi pot înlocui cu  succes  cafeaua .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Remediile din pulbere de măceșe au efect antiinflamator

Cercetările recente în rândul bolnavilor de artrită au dovedit efectul antiinflamator al pulberii de măceşe. Bolnavilor care li s-a  administrat câte o linguriţă de pulbere de măceşe pe zi, li s-a îmbunătăţit simţitor starea de sănătate prin diminuarea durerilor şi  prin ameliorarea mobilităţii articulaţiilor cu 25% , în comparaţie cu suferinzii de artrită care au urmat un tratament clasic. Un  tratament similar  s-a dovedit benefic şi în cazul osteoartritei. Măceșele sunt eficiente și în cazul alergiilor . În acelaşi timp, datorită efectului antiinflamator, ceaiurile de măceşe, ca şi pulberea, sunt indicate în tratarea bronşitelor, astmului şi alergiilor. În aceste cazuri, tratamentul este mai blând, nu afectează mucoasei gastrice şi nu cresc riscul îmbolnăvirii de ulcer, în comparaţie cu unele antiinflamatoare clasice.   

Măceșele sunt duşmanii virozelor

În perioada epidemiilor, infuziile de măceşe, la fel şi pulberea, se luptă cu viruşii şi combat efectele febrile. În acest caz se consumă câte  trei ceaiuri pe zi, iar pulberea de măceşe (două-trei linguriţe) se poate adăuga în iaurt, în supe sau compoturi.

Preventiv, se administrează câte un vârf de cuţit de pulbere sau de fructe uscate şi zdrobite, de mai multe ori pe zi. 

Planta are efecte calmante şi antidepresive

Cu toate că  infuzia de măceşe este energizantă, atunci când se administrează cu moderaţie, aceasta are efect calmant şi reduce puterea stresului. De asemenea, sub formă de infuzie, măceşele atenuează senzaţia de greaţă, durerile de cap, infecţiile urinare şi stările febrile. În acest caz, infuzia se prepară dintr-o linguriţă de fructe la o cană cu apă clocotită. Fructele se infuzează timp de 10-15 minute, apoi ceaiul se strecoară şi se bea.

Protejează inima

Substanţele antiinflamatoare şi antioxidanţii conţinuţi de măceşe joacă un rol protector pentru inimă  şi pentru aparatul cardiovascular. Infuzia de măceşe ajută la scăderea  tensiunii, reduce efectul colesterolului “rău”şi diminuează inflamaţia vaselor de sânge.

Bune pentru afecţiunile digestive

Preparate tot sub formă de infuzie, măceşele sunt benefice  și în problemele de stomac: spasme, iritaţii, diaree , constipaţie şi în diferite boli intestinale.  

Măceșele sunt aliatele siluetei

Datorită  acizilor şi pectinei, măceşele au efect diuretic şi laxativ. De aceea, specialiştii au dovedit că aceste fructe sunt aliatele voastre  sigure când vreţi să scăpaţi, repede, de povara câtora kilograme. Totodată, infuzia (câte trei căni pe zi)este benefică şi în afecţiunile renale sau în caz de constipaţie.

Măceșele, dușmanii cancerului

Gama de antioxidanţi, flavonoidele, polifenolii şi toate substanţele active din compoziţia măceşelor au capacitatea să prevină anumite forme de cancer. Diverse teste de laborator, efectuate în mari laboratoare din lume, au dovedit că , într-un clasament,  dintr-un grup de 18 plante bogate în antioxidanţi, măceşele ocupă primul loc, fiind urmate de păducel, de lămâie, de ceaiul verde şi de pătrunjel.     

Bine de ştiut:

Când preparaţi pulberea de măceşe, eliminaţi sâmburii şi mai ales perişorii, pentru a evita efectele lor negative asupra aparatului respirator!

„ Pe lângă efectele diuretice, testate în timp, măceşului i s-au atribuit şi alte puteri terapeutice importante: menţine buna funcţionare a vaselor capilare şi normalizează circulaţia sângelui. Totodată, ceaiul combate anxietatea, greţurile, palpitaţiile, viermii intestinali şi creşte secreţia biliară, fapt care-l recomandă în afecţiunile ficatului. Mai mult, fiind foarte bogate în vitamina C (1500 mg/100), măceşele sunt un aliat de nădejde în creşterea imunităţii, susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție în Studiul ” Măceșele și puterea de revigorare”:

La prepararea ceaiurilor, nu folosiţi vase şi linguriţe din metal!.  

Reţeta săptămânii

Infuzia de măceşe

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: Două linguri de măceşe proaspete sau o lingură de măceşe uscate zdrobite  şi o cană cu apă clocotită.

Cum se prepară :  Fructele se pun într-o cană de porţelan , iar deasupra se toarnă apa clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat timp de 15 minute; după aceea, leacul se strecoară  şi se bea călduţ. 

 

 

 

 

 

loading...
Loading...