Alicina este ingredientul- cheie din usturoi, cu proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antioxidante. Mai mult, usturoiul este o sursă benefică de vitamine și nutrienți. În rândul acestora se regăsesc, mai ales, vitaminele B1, B6, C, dar și calciul, manganul, cuprul și seleniul.
Pentru a beneficia de numeroasele calități ale usturoiului, trebuie să-l consumăm crud. Nutriționiștii susțin că atunci când este gătit, usturoiul pierde o cantitate importantă din renumitele sale calități medicinale.
Nutriționiștii susțin că acest preparat tratează cu succes procesele infecţioase şi inflamatorii ale tractului respirator: angina, astmul, bronșita, gripa, pneumonia, dar și otitele.
Cum se prepară: Într-un borcan de sticlă punem o căpăţână de usturoi pisată (neapărat într-un mojar de lemn) şi un pahar de ulei de măsline sau floarea-soarelui presat la rece. Acest preparat se păstrează la frigider; zilnic se administrează câte o linguriţă de 3 ori/zi, înainte de masă, în amestec cu o linguriţă de suc de lămâie, stors proaspăt.
Terapeuții recomandă maceratul de usturoi ca fiind foarte eficient pentru combaterea efectelor febrei și gripei. Acest leac popular se prepară foarte ușor: într-un borcan punem 7-8 căpăţâni de usturoi zdrobit, peste care turnăm un litru de apă rece şi 2 linguri de frunze de pătrunjel tocat mărunt. Preparatul se lasă la macerat un interval de 5-6 ore, apoi consumăm câte 5-10 linguri pe zi. Este important să strecurăm preparatul pe măsură ce-l consumăm. Totodată, cu acest remediu putem să facem şi frecţii pe spate și să facem și băi la picioare, după ce-l încălzim în prealabil.
Pentru prepararea tincturii de usturoi aveți nevoie de următoarele ingrediente: 750 g țuică de casă şi 2 căpăţâni de usturoi. Remediul se prepară într-o sticlă închisă la culoare: turnăm țuica, usturoiul pisat și 200 g apă fiartă și răcită până se umple sticla. Lăsăm maceratul la întuneric un interval de 48 ore. Tinctura trebuie consumată astfel: 10 picături de 2-3 ori/zi, cu 30 minute înainte de mesele principale.
Pentru a combate virusurile este benefică o cură de usturoi cu miere, un interval de trei săptămâni. După o astfel de cură, vom răci mai rar și ne vom vindeca mult mai repede. În fiecare seară tebuie să pisăm două căpăţâni de usturoi; apoi, în pasta obținută trebuie să adăugăm câte o linguriţă de miere.