Cerealele integrale scad riscul de cancer

Ultima actualizare:

Alături de fructe şi legume, cerealele integrale (hrişcă, orz, ovăz, mei, quinoa) câştigă tot mai mult teren când vine vorba de a mânca sănătos.

Pe lângă faptul că au un conţinut scăzut de grăsimi, acestea au o mulţime de alte beneficii: conţin cantităţi importante de Magneziu, Vitaminele B şi fibre vegetale, stimulează digestia, reduc glicemia (previn diabetul zaharat de tip 2), reduc ateroscleroza, curăţând vasele de sânge şi păstrează sănătatea arterelor, reduc riscul de bolilor cardiovasculare, menţin nivelul tensiunii arteriale, scad riscul bolilor degenerative (demenţă, boala Alzheimer), menţin o greutate corporală normal, micşorează riscul declanşării astmului bronşic, ajută la evitarea apariţiei bolilor inflamatorii, reduc numărul de boli ale gingiilor şi dinţilor, scad probabilitatea dezvoltării cancerelor (atât ale tractului digestiv, dar şi ale vezicii urinare, biliare, sistemului renal etc.)şi susţin sănătatea sistemului osos.

MEIUL

* este bogat în fier, magneziu, alină atacurile severe de astm şi combate migrenele; * contribuie la reducerea colesterolului;* îndepărtează bacteriile şi combate mirosul neplăcut al gurii;* De asemenea, se poate prepara ca pilaf.

Pilaf din mei cu ghimbir: Ingrediente: 2 linguri ulei de măsline presat la rece; 1 linguriţă de curcuma (şofran de india);1 lingură de ghimbir proaspăt; 1/2 linguriţă de chimen măcinat; 1 căţel de usturoi; 1 ceapă tăiată mărunt; 1 dovlecel, tăiat cubuleţe; 1 morcov, tăiat rondele; 1 cană de mei înmuiat măcar o oră în apă; 3 căni de apă; sare şi piper; mărar proaspăt.

Preparare: Se încălzeşte uleiul de măsline şi se adaugă curcuma, chimen, ghimbir şi usturoi. Imediat se adaugă ceapa şi se căleşte în uleiul cu mirodenii şi 2 linguri de apă. Apoi se adaugă morcovul, dovlecelul şi meiul spălat.

După ce se călesc împreună 2 minute, se toarnă apa, se pune capacul şi se lasă la foc mic 15 minute, amestecând doar din când în când. După ce stingi focul, presară mărar proaspăt peste mâncare. Poţi servi pilaful cu o salată de crudităţi.

HRIŞCA

* conţine proteine (18%), Fier, Zinc, Seleniu şi antioxidanţi;* este bogată în fibre solubile esenţiale pentru dieta persoanelor care suferă de diabet zaharat. Aceste fibre încetinesc rata de metabolizare şi absorbţie a glucozei în intestine şi ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge;* este bogată într-un antioxidant numit rutina şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, dar şi la prevenirea blocării vaselor de sânge cu aterom.* Supă de hriscă cu legume: Se fierbe în supă, ca şi orezul, împreună cu legume, ulei de măsline şi o frunză de dafin. La sfârşit se pune usturoi pisat şi puţin iaurt.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net