De Crăciun şi de Revelion, cu toții vom degusta din produsele tradiționale de sărbători și riscăm să luăm în greutate. Specialistul Florin Damsa, culturist şi antrenor de la liga profesionistă internaţională IFBB, ne învață cum să combinăm alimentele de sezon fără să intrăm în 2019 cu kilograme în plus.


Specialistul consultat de Click!, Florin Damsa, a slăbit foarte mult şi s-a apucat de culturism. A absolvit mai multe cursuri de nutriție și e în măsură să ne învețe cum să evităm kilogramele în plus de sărbători. „Un punct important e să nu abandonăm mersul la sală și chiar să creştem intensitatea antrenamentelor, cu mai puţină pauză între exerciţii. Să facem de patru ori pe săptămână exerciţii cardio și mers pe bandă, bicicletă sau clase de aerobic. Recomand antrenamentele în circuit sau super set, unde combinăm două sau mai multe grupe musculare cu o pauză cât mai redusă între exerciţii. În acest fel, vom avea un consum caloric mai elevat şi o intensitate mai mare. Recomandarea mea e să facem 30 de minute antrenament cu greutăţi şi 30 de minute de exerciţii cardio”, ne-a povestit antrenorul.

Tot el ne dă câteva ponturi alimentare: „În materie de nutriţie, recomandarea mea e să avem câte 5 mese pe zi pentru a oferi organismului nostru nutrienţii necesari şi a ne menţine metabolismul cât mai accelerat. Indicat ar fi să consumăm alimente intergrale, precum cereale, fulgi de ovăz, musli, pâine, orez, paste, și vegetale - broccoli, conopidă, fasole verde, castraveţi și roşii. De preferat e să consumăm legumele de culoare verde deoarece conţin puține calorii. Avem nevoie şi de o sursă calitativă de proteină precum carnea de pui, peşte, ouă și carne de vită. Nu în ultimul rând, să nu uităm de grasimi, deoarece grăsimile au un rol foarte important în organism şi un trebuie să le evităm. Grăsimile sănătoase, Omega 3, 6 şi 9, le putem lua din nuci, migdale, avocado, ulei de măsline și măsline. Alt lucru esenţial e să hidratăm organismul consumând minimum 2-3 litri de apă pe zi”.

Exemplu de plan nutriţional pentru o zi

  • Mic dejun: omletă (2 ouă), telemea light, salată de crudităţi;
  • Gustarea dintre mic dejun şi prânz: Un iaurt degresat cu fulgi de ovăz;
  • Prânz: orez cu legume şi un piept de pui la grătar şi salată;
  • Gustarea dintre prânz şi cină: 2 kiwi sau 2 portocale;
  • Cina: somon/ton/cod/păstrăv cu o garnitură de legume la grătar şi un cartof mediu copt.

Cine e Florin Damsa

Antrenor personal şi sportiv de performanţă, e pasionat de tot ce înseamnă fitness şi culturism. A apărut la diferite emisiuni şi rubrici TV precum „La Măruță” (ProTV), „Agenția VIP” (Antena Stars), „Pulsul Zilei” (TVR 1), „Ghiceşte Vârsta” (Antena 1), „Ştirile Kanal D” și „Star Matinal” (Antena Stars). A absolvit cursul de instructor de fitness în cadrul FRCF/IFBB cu nota 10 și cursul de instructor Fitness Orthos din Barcelona. Practică la nivel de performanță culturismul în cadrul Federaţiei Naţionale Spaniole de Culturism şi Fitness.

A fost sportiv în cadrul Federaţiei Spaniole de Culturism și Fitness și în Federaţia Română de Culturism şi Fitness. Are în palmares numeroase medalii, printre care locul întâi la Campeonato de Aragon y Open Trofeo Nacional Zaragoza 2012, Spania și primul loc la Cupa Federației Române de Culturism 2016, la Bistrița. El derulează programul „Back to Fit”, unde a obținut rezultate spectaculoase. Cei înscriși în 18Gym Cluj Cipariu trebuie să respecte regulile de nutriție și li se garantează rezultatele.

 
 
Loading...