De când masca de protecție a devenit parte din ținutele noastre, nu trebuie să uităm să acordăm atenție îngrijirii feței, căci regulile s-au schimbat puțin, mai ales odată cu venirea verii.


Medicii dermatologi ne-au avertizat asupra efectelor pe care masca de protecție o are asupra tenului, informații ce sunt completate și de esteticienii care ne atrag atenția că zona gurii, a nasului și a obrajilor trebuie hidratate mai intens dacă le acoperiți cu mască și aerul expirat nu mai circulă liber.

Violeta Vîlsan, specialist cu 15 ani experiență în domeniul cosmeticii, ne învață ce să facem pentru a ne îngriji fața: “De când suntem obligați să purtăm masca de protecție în spațiile închise, și rutina noastră de îngrijire a tenului trebuie să se schimbe puțin. Trebuie să acordăm o atenție deosebită ochilor și zonelor expuse la soare, așa că SPF-ul nu trebuie să lipsească. De asemenea, ochelarii de soare vin și ei în ajutor. Când vă pregătiți de culcare și vă faceți rutina de seară, este important să aplicăm serumuri și creme în zona ochilor. În timpul pandemiei, din cauza materialelor care vin în zona inferioară a feței, gura, nasul și obrajii au devenit mai sensibile, așa că este nevoie de o hidratare deosebită”.

Cum afectează măștile de protecție pielea feței

femeie_cu_masca.jpg

femeie cu masca de protectie
Masca ne protejează de virusuri, însă este important să dăm o atenție deosebită îngrijirii tenului dacă vrem să nu nu ne alegem cu iritații
foto: pixabay.com

Dr. Mihaela Georgescu, medic specialist dermatovenerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central " Dr. Carol Davila", avertizează asupra efectelor adverse ale purtării măștii de protecție un timp îndelungat. Printre reacțiile observate la cadrele medicale s-au observat mâncărimile, acneea sau dermatita de contact acută.

”În această perioadă, recomandările oficiale sunt de a ne proteja și cu ajutorul unei măști de protecție, fie că este una profesională (cu diverse filtre), fie una din materiale simple, obișnuite (de ex. bumbacul).

Chiar dinaintea pandemiei actuale, la personalul medical s-au raportat numeroase reacții adverse ale purtării unei măști chirurgicale. Între 2002 și 2004 (pandemia SARS) datorită măștilor N95 numeroase cadre medicale au manifestat reacții cutanate: acnee, prurit facial (=mâncărime), exantem, urticarie de contact, dermatită de contact acută”, se arată într-o postare de pe pagina oficială a instituției medicale.

Se pare că principala cauză a aacestor reacții o reprezintă ”natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul”. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură).

SPF-ul, aplicat la fiecare două ore

crema_spf.jpg

creme cu spf
Loțiunile cu SPF nu trebuie să lipsească pe tot parcursul anului
foto: pixabay.com

Pe tot parcursul anului, dar mai ales în sezonul cald, SPF-ul nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire a feței. Factorul de protecție se alege în funcție de tipul de ten și de perioada de expunere a pielii la soare, însă este important ca indiferent ce alegeți, spray sau cremă, protecția solară să fie aplicată la două ore dacă suntem la plimbare, la mare, la munte sau avem treabă prin oraș. De asemenea, pentru o eficiență mai ridicată, cremele cu UVA și UVB, de preferat fără parfum și parabeni sunt alegerea perfectă pentru cei care acordă o atenție aparte îngrijirii chipului lor.

 
 
Loading...