«De la 3 ani, orice copil trebuie dus la oftalmolog»

Ultima actualizare:

„Orice copil din lumea asta, oricât ar părea de sănătos, trebuie să meargă la un consult oftalmologic la 3-4 ani”, susţine dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie Bucureşti. Majoritatea problemelor de vedere nu au nici un fel de simptom care să atragă atenţia părinţilor. Ele se pot însă trata foarte bine doar până la vârsta de 6 ani.

Foarte multe persoane se nasc cu vicii de refracţie la un singur ochi. Văzând bine cu celălalt, se adaptează perfect, astfel încât nu dau nici o secundă de bănuit că ar avea probleme cu vederea. Afecţiunea se poate descoperi doar la un control de rutină. Acesta trebuie neapărat făcut cât mai devreme, deoarece se poate recupera doar până la vârsta de 6 ani.

„Dacă cel mic are strabism, părintele îl duce imediat la medic căci se observă imediat, e inestetic. Dar nici un semn din lume nu te avertizează de faptul că vede prost cu un ochi, nu ai nici o modalitate de a observa. Eu sunt oftalmolog, am o fată, acum mare. Când avea 3 ani, credeam că vede absolut perfect, îmi arăta o vrăbiuţă la mare distanţă într-un copac. Până când am adus-o la controlul de rutină. Din 10 rânduri, ea vedea 3 cu un ochi, 4 cu celălalt. Am îngheţat. Avea astigmatism. Şi era total asimptomatic, se uita normal la televizor, privirea era complet adaptată. Un ochi care se naşte cu un viciu de refracţie se poate recupera până la 6 ani dacă îşi primeşte lentila de care are nevoie. După aceea gata, s-a terminat cu recuperarea. Nu vei regreta ulterior, ca părinte, dacă ai fi putut să faci ceva pentru copilul tău ca să nu-l condamni pe viaţă la ochelari, dar nu ai făcut-o la momentul potrivit?”, se întreabă unul dintre cei mai buni oftalmologi din România. 

Medicul Monica Pop
Medicul Monica Pop

Un viciu de refracţie la un ochi înseamnă o incorectă vedere în spaţiu, periculoasă, de pildă, la şoferi. Poate fi descoperit după mulţi ani, poate când viitorul adult dă examen pentru permis auto, sau pentru a intra la Poliţie, Armată. „Nici dacă are viciu la ambii ochi nu îţi dai seama, ca părinte. Copilul se poartă normal”, mai spune directorul Spitalului de Oftalmologie Bucureşti. 

Degeaba le interziceţi să se uite în ecrane

„Lumina albastră emisă de ecranele tabletelor, telefoanelor sau calculatoarelor strică ochii, fiind mai periculoasă decât lumina solară”. Câţi dintre voi nu aţi auzit această afirmaţie? Câţi nu le interziceţi copiilor voştri să butoneze dispozitivele electronice ca să nu-şi strice ochii? Medicul Monica Pop susţine că toate acestea sunt doar prejudecăţi. „Sunt doar două lucruri cu adevărat periculoase pentru ochi: acele lasere de jucărie care pot face fotocoagulări, arsuri retiniene, şi uitatul în soare, care e strict interzis pentru oricine, chiar şi prin ochelari de soare. În rest, jocul pe calculator e chiar indicat celor care au probleme cu vederea. Păi cum se face recuperarea vederii? Se fac diverse exerciţii şi se pune ochiul la treabă. Nu-i intreziceţi copilului să se joace la calculator sau la telefon, 1-2 ore pe zi nu reprezintă nici o problemă, dimpotrivă. Bine, doar dacă e risc să dezvolte dependenţă, să nu mai înveţe, acolo e altceva”, mai spune dr. Monica Pop. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net