Din ce cauze apar calculii renali la copii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Trebuie să recunoaştem: regimul nostru alimentar s-a schimbat mult în ultimii 30 de ani. Consumăm mult mai multă carne, luăm tot felul de suplimente alimentare, hrana este procesată, plină de chimicale. Efectele încep să se vadă inclusiv la copiii noştri, care au probleme cu greutatea, dar şi alte afecţiuni interne.

Potrivit medicul Selçuk Yücel, specialist în tratarea afecţiunilor urologice la copii şi sugari în cadrul ACIBADEM, în spitale sunt diagnosticaţi tot mai mulţi copii cu calculi renali, ca urmare a schimbărilor survenite în regimul alimentar. “Calculii renali, sau pietrele la rinichi, apar mai ales dacă există o predispoziţie genetică în familie spre acest tip de problemă medicală. Însă pe lângă genetică, dietele dezechilibrate sunt şi ele responsabile. Un nivel crescut de aciditate a dietei duce la formarea calculilor”, susţine specialistul. 

Alimente periculoase

Spre exemplu, băuturile acidulate în exces cresc nivelul de aciditate din urină, iar cristalele de fosfaţi se acumulează sub formă de calculi. De asemenea, şi un consum excesiv de proteine animale duce la creşterea acidităţii, acesta fiind terenul perfect de formare a calculilor renali, mai ales la băieţei. Hidratarea insuficientă cu apă, în schimbul căreia se consumă sucuri acidulate, poate crea condiţiile clare pentru apariţia calculilor renali. 

Atenţie la hidratare!

Părinţii trebuie să monitorizeze atent starea de sănătate a copiilor şi să fie atenţi la semnale. “Culoarea urinei este un bun indicator al nivelului de hidratare. Galbenul intens arată că organismul este deshidratat, iar în aceste condiţii aportul de lichide trebuie crescut. Consumul zilnic de suc din două lămâi proaspăt stoarse nu doar că previne formarea calculilor renali, dar este benefic şi pentru persoanele care deja au pietre la rinichi. Un adult al trebui să consume cel puţin 3 litri de lichide pe zi, iar copiii, în funcţie de vârstă, între 1 şi 1,5 litri”, mai spune dr. Selçuk Yücel.

Cum ştii că cel mic are calculi renali

Eliminarea unui calcul renal atrage după sine prezenţa sângelui în urină şi culoare modificată, durere la urinare, nevoia de a merge frecvent la toaletă, dureri abdominale şi disconfort general. Nu lăsaţi să se ajungă acolo! Pentru a preveni formarea calculilor, atenţie la dietă şi la nivelul de hidratare! „Părinţii trebuie să fie extrem de atenţi şi când le dau copiilor suplimente alimentare şi vitamine. O vizită la medic, în prealabil, îi poate scuti de neplăceri. Spre exemplu, suplimentele cu calciu trebuie administrate după o evaluare ecografică a aparatului urinar”, mai spune medicul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net