Vin sărbătorile şi mulţi dintre noi suntem preocupaţi de cât şi ce anume putem mânca. Trebuie să ştiţi că există anumite afecţiuni care sunt sensibile la mâncărurile grele. Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne spune care sunt acestea.


Mielul «atacă» ficatul

Chiar dacă de pe masa de Paşte nu poate lipsi friptura de miel şi drobul, aveţi grijă la excesele alimentare. Grăsimile prajite pot produce efecte toxice asupra ficatului, dar şi asupra epiteliului bronşic prin inhalarea vaporilor în timpul prăjelii.

De asemenea, condimentele picante care apar în drob (piper, usturoi, ceapă), pot provoca indigestii.

Ouăle cresc colesterolul

Atenţie la numărul de ouă pe care-l consumaţi în această perioadă. Pe lângă ouăle roşii, care sunt deliciul acestor sărbători, şi alte mâncăruri conţin ouă (maioneza din salata de beuf, cozonacul). O cantitate mare poate duce la creşterea colesterolului şi îngreunarea digestiei, aşa că nu abuzaţi de consumul de ouă.

Pasca îngreunează digestia

Pasca, pâinea tradiţională în perioada sărbătorilor de Paşte, este destul de greu de digerat. Este de preferat să fie preparate în casă şi să conţină cât mai puţine grăsimi vegetale. Nu uitaţi să o coaceţi bine, aluatul necopt fiind foarte greu digerabil.

Cozonacul, interzis diabeticilor

Cozonacul, prăjitura preferată de toate gospodinele în perioada sărbătorilor, este la fel de greu digerabil ca şi pasca sau prăjelile.

Nu exageraţi cu porţiile, daca suferiţi de diabet. Este de preferat să-l preparaţi în casă, însă puteţi să-l cumpăraţi şi din comerţ. Atenţie însă la E-uri! Dacă ne uităm pe etichetă, vom vedea că are în compoziţie cel puţin trei sau patru aditivi alimentari.

Loading...
Citeste tot despre: