Numai gândul că trebuie să mergi la dentist îți stârnește repulsia? Mirosul tipic de cabinet stomatologic îți reamintește experiențele dureroase din trecut? Este posibil să te numeri printre cei 25% de persoane care suferă de ceea ce se numește dentofobie sau teamă de dentist.

Atacurile de panică, sufocarea, frisoanele, stările de leșin se declanșează adesea la persoanele care au fobie de medicul dentist doar la auzul zgomotelor frezei dentare sau la sesizarea mirosului substanțelor folosite pentru tratamentele stomatologice. Acestea sunt asociate cu o experienţă neplăcută din trecut.

Inițial dentofobia se poate manifesta doar ca anxietate dentară și este depășită, dar pe măsură ce experiențele negative se adună, se ajunge la o agravare a fobiei, manifestată prin evitatea tratamentelor stomatologice de orice fel, în ciuda durerilor apărute. Partea bună este că, în ultimii ani, medicii dentişti au început să folosească tot mai mult anestezia sau laserele, ceea ce a făcut tratamentele mai puţin dureroase şi au diminuat senzaţia de vulnerabilitate a celor aflaţi pe scaunul stomatologic.

Cine este mai expus la dentofobie

Frica de dentist poate să apară la orice vârstă. Dacă nu este tratată, este posibil să evolueze către teama de injecții, cunoscută ca tripanofobie, sau către fobia de medici în general, denumită iatrofobie. O categorie vulnerabilă la acest tip de fobie este reprezentată de persoanele care au avut în copilărie experiențe neplăcute sau chiar traumatizante la dentist. De asemenea, sunt predispuși la dentofobie cei care au avut probleme în urma unei anestezii stomatologice, cum ar fi senzația de sufocare. 

Un medic bun alungă frica

Nu găsești un stomatolog bun neapărat în momentele de criză, când ai dureri mari. Cel mai bine ar fi să ceri din vreme recomandări de la cunoscuți atunci când ei se confruntă cu probleme stomatologice.

Află pe clicksanatate.ro cum să scapi de anxietatea dentară!

Iată ce plante sunt toxice pentru copii!

Pelinița, aliat din natură pentru bilă

 

 

Loading...