Întrebări despre gripă

Ultima actualizare:

    Pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, imunizarea se poate face pe toată perioada sezonului gripal.www.clicksanatate.ro
Pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, imunizarea se poate face pe toată perioada sezonului gripal.www.clicksanatate.ro

Se spune adesea că gripa este o răceală mai serioasă. Pentru că poate fi însoțită de complicații, gripa nu trebuie neglijată.

Ce este și cum se transmite?

Gripa este o infecție respiratorie cauzată de virusul gripal. Este o boală contagioasă, determinând apariția unor epidemii. Afectează persoanele de toate vârstele, cei mai expuși îmbolnăvirii fiind copiii cu vârsta sub 2 ani, cei de peste 65 de ani, precum și persoanele cu anumite boli (cardiace, pulmonare, hepatice, renale). Se transmite prin secreții respiratorii (picături de tuse, strănut), prin strângerea mâinilor, prin atingerea suprafețelor contaminate. Virusul are o perioadă de incubație de 2-3 zile.

Cum se manifestă?

Gripa debutează brusc, cu febră (39-40°C), frisoane, dureri de cap și articulare. La acestea, se adaugă starea generală alterată, lipsa poftei de mâncare, tuse uscată, nas înfundat și roșu în gât. La copiii sub 5 ani, boala poate fi mai greu de diagnosticat atunci când se manifestă atipic (somnolență, tulburări digestive). La apariția oricăror din aceste simptome, trebuie mers la medicul de familie.

Ce complicații poate avea?

Gripa poate avea forme ușoare, asemănătoare guturaiului, sau grave, cu complicații, prezente mai ales la categoriile de risc (copii, vârstnici, bolnavi). Majoritatea complicațiilor vizează aparatul respirator, fiind cauzate, în principal, de suprainfecțiile bacteriene (pneumonie, insuficiență respiratorie acută). De asemenea, pot apărea agravări cardiace (miocardita, pericardita) sau boli ale sistemului nervos (encefalită, mielită).   

Cum se tratează?

Gripa se tratează simptomatic, cu antipiretice, analgezice, antitusive etc. Trebuie evitată aspirina, mai ales la copii, întrucât poate duce la instalarea sindromului Reye, manifestat prin complicații precum insificiența hepatică și encefalopatia acută inflamatoare. Repausul la pat și creșterea consumului de lichide (apă, ceai, supă) fac, de asemenea, parte din tratament. La unii bolnavi, se administează medicamente antivirale, care pot scurta evoluția simptomelor și a complicațiilor. Cei cu forme grave necesită internarea în spitale de boli infecțioase. Forma ușoară durează 2-3 zile, cea medie, cel mult 5 zile, cea complicată, 2 săptămâni.

Află pe clicksanatate.ro cum să previi gripa!

Ești dependent de dulciuri? Poți avea imunitatea scăzută!

Ponturi pentru ten frumos cu drojdie de bere

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net