Considerat drog al omului modern, zahărul trebuie consumat cu moderaţie. Limita este uşor depăşită însă din cauza zahărului ascuns în numeroase produse procesate. Citeşte mai multe despre efectele negative ale zahărului în numărul din iulie Click! Sănătate!


Există zaharuri rapide (zaharoza, fructoza, glucoza), care eliberează imediat energie în corp, şi glucide lente (amidonul), cu absorbţie treptată. „Zahărul nu constituie un aliment de o mare calitate sau complexitate nutriţională, este doar o sursă de energie acceptabilă în nişte limite şi într-un context global bun (la persoane tinere, active, cu psihic bun, cu viaţă ordonată, cu un orar de somn adecvat, fără probleme de sănătate, nefumătoare etc.)”, afirmă medicul Adrian Copcea.   

Nu mai mult de 6 linguriţe pe zi!

Consumul tot mai crescut de zahăr a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să facă noi recomandări. Astfel, dacă până acum se stipula că zaharurile ar trebui să reprezinte mai puţin de 10% din aportul energetic total, recomandările OMS arată că o reducere cu 5% a acestora ar aduce beneficii sănătăţii. Zahărul nu trebuie să fie consumat în cantităţi mai mari de 25 g zilnic, echivalentul a 6 linguriţe. De exemplu, 1 doză de băutură carbogazoasă poate conţine şi 10 linguriţe de zahăr, iar 1 lingură de ketchup are în jur de 4 g de zahăr. 

5 efecte nefaste ale excesului de zahăr

  1. Favorizează rezistenţa la insulină. Zaharoza sau zahărul rafinat consumat în cantităţi mari determină pancreasul să secrete mai multă insulină cu scopul de a transporta glucoza în celule. „Hiperglicemia are un efect negativ asupra secreţiei de insulină şi a acţiunii sale, jucând un rol central în patogenia deficienţei betacelulare şi a insulinorezistenţei”, se arată în cartea „Cum să trăim mai mult şi mai bine”.  
  2. Induce dezechilibre ale vitaminelor şi mineralelor. Un exces de zahăr poate scădea aborbţia cuprului şi a cromului, crescând necesarul de vitamina B1. 
  3. Creşte nivelul trigliceridelor. Dulciurile şi, în general, alimentele cu indice glicemic ridicat, au un impact nefast asupra trigliceridelor. 
  4. Duce la apariţia obezităţii, care, la rândul ei, este factor de risc pentru apariţia cancerului şi a altor probleme de sănătate. 
  5. Atacă dinţii. Bacteriile din gură „adoră” zahărul. Flora bacteriană din cavitatea bucală consumă zahărul pentru a produce acizi ce deteriorează dinţii, ceea ce are ca efect producerea cariilor.  
 
 
Loading...