În piețe și în supermaketuri au apărut cireșele! Delicioasele fructe, doldora de substanțe nutritive, sunt eficiente în tratamentul a peste 90 de afecțiuni, printre care și cancerul.


Indiferent de soiul lor, fie că sunt dulci, amare, de culoarea rubinului, negre sau albe, cu pulpă moale, semipietroase sau pietroase, cireşele sunt surse dovedite de sănătate.

Este un fapt constatat de nutriționiștii din numeroase țări, care au studiat efectele terapetice ale  cireșelor: aceste fructe, vedete ale primăverii, ne ajută să luptăm împotriva afecțiunilor cronice, frecvente acum, în secolul vitezei: Cireșele întăresc sistemul imunitar și țin în frâu oboseala cronică, obezitatea, afecţiunile cardiace, hepatice, renale, cancerul şi îmbătrânirea prematură.

Ce spun specialiștii despre valoarea nutrițională a cireșelor

Deoarece a studiat îndeaproape efectele cireșelor asupra sănătății noastre, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, a precizat calităţile revigorante, depurative, diuretice, sedative şi tonice ale cireşelor : ”O cură de cireşe este benefică pentru convalescenţi, pentru bolnavii cu afecţiuni renale, cu reumatism sau gută, dar şi pentru persoanele care vor să combată ateroscleroza. În același timp, cura cu cireşe are efecte salutare pentru sănătate, deoarece întârzie fenomenele de îmbătrânire , susține Eugen Giurgiu în studiul : ”Cireșele, un tonic pentru longevitate”.

Cireșele sunt un tonic pentru orice vârstă

Vitaminele A, B şi C, sărurile de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, alături de microelemente, precum zinc, cupru, mangan, cobalt şi de zaharuri, substanțe active, prezente în compoziţia cireşelor, ne menţin în formă. Când le consumăm proaspete, sub formă de suc, sau sub formă de cură, pe care o putem repeta de mai multe ori în sezon, cireşele sunt un tonic pentru orice vârstă.        

Cireșele protejează sistemul nervos central

Cercetările recente ale neurologilor americani au demonstrat că în compoziţia cireșei există substanţe active care influenţează eficient mai multe funcţii ale sistemului nervos central. Concret, consumul de cireşe are efect sedativ şi de calmare. Acest lucru se datorează conţinutului semnificativ de potasiu, existent în compoziția acestor fructe, dar și a cetoaminelor, substanţe care scad nivelul adrenalinei acumulate în ţesutul nervos.

Cireșele, benefice pentru atenţia distributivă

Consumul de cireşe sporeşte atenţia distributivă la 92 la sută dintre femei şi de 86 la sută în cazul bărbaţilor. Aceste procente se datorează unor substanţe conținute de cireșe, precum unii eteri ai colinei. ”În urma unei cure cu cireşe acţionăm mai calm şi suntem mai prompţi în orice împrejurare”, susține un grup de specialişti de la Oxford, care a studiat efectele acestor fructe între anii 2006-2008. De asemenea, aceleaşi studii au mai scos în evidenţă şi alte beneficii de care se bucură persoanele care s-au obișnuit să urmeze o cură de cireşe. De exemplu, persoanele care lucrează în medii poluate sonor (cum ar fi cadrele didactice), după o cură de cireşe sunt mai puţin stresate, deoarece nivelul atenţiei lor distributive crește în urma consumului de cireşe.

Cura cu suc de cireșe elimină toxinele

Sucul de cireşe este un puternic antioxidant. Un pahar cu suc, consumat zilnic un interval de 14 zile, ajută la eliminarea toxinelor şi a resturilor alimentare nedigerate la timp. Pentru reumatici, pentru  artritici şi gutoşi, sucul de cireşe îndeplineşte misiunea de curăţare a intestinelor şi a căilor urinare.

Știți că și 100 g de cireşe pe zi sunt benefice în cura de slăbit?

Studiile riguroase ale nutriționiștilor europeni au dovedit că persoanele care consumă zilnic 100 gr de cireşe, într-un interval de 12 zile, reuşesc să slăbească trei-patru Kg, deoarece cireșele au puține calorii (68 calorii la 100 g de fruct), că rata de absorţie a grăsimilor este cu 30 la sută mai mică, iar a glucidelor se reduce şi ea cu 15 la sută. În timpul curei se consumă ceaiuri de plante și cei doi litri de apă sunt obligatorii. Pentru cei care urmează o cură cu cireșe, hrana trebuie să conțină și salate cu legume și fructe. În același timp, porția zilnică de cireșe reușește să păcălească foamea.

Cireşele sunt la concurență cu somniferele clasice

Concluziile specialiştilor de la Oxford au mai scos la iveală un alt fapt pozitiv: „devoratorii” de cireşe, care consumă zilnic cel puţin 250 g de fructe proaspete coapte, au un somn mult mai liniştit, scapă de sentimentul de frică şi au vise mult mai plăcute.  

Cireșele ”tratează” inima și hipertensiunea

Un consum prelungit de cireșe este de mare ajutor în cazul hipertensivilor care sunt la debutul bolii. În acest caz, cireșele  contribuie la normalizarea valorilor tensiunii sanguine, fără ca bolnavii să urmeze vreun tratament medicamentos, precizează într-un comunicat specialiștii Asociației Americane de Nutriție. În același timp, pentru hipertensivii cronici, sunt recomandate în mod special ceaiurile din cozi de cireșe sau de vișine, pentru că ele au un puternic efect diuretic. De asemenea, specialiștii americani recomandă cura cu cireșe și cardiacilor, deoarece delicioasele fructe contribuie la reducerea colesterolului rău (LDT).

Cireșele au un efect remarcabil antitumoral

Cireșele au trezit interesul cercetătorilor din diferite țări și, după numeroase studii realizate timp de două decenii, specialiștii respectivi au demonstrat că un consum sistematic de cireșe, continuat și cu alte fructe de sezon (vișine, afine, zmeură, prune) are un remarcabil efect antitumoral. În caz preventiv, se recomandă un consum de  0,5 Kg  de cireșe pe zi , iar în cazul cancerului instalat, doza cotidiană indicată este de 0,8 kg pe zi. Pentru cancerul mamar  și de col uterin cercetătorii recomandă o dietă bogată în cireșe negre, vișine și afine, deoarece aceste fructe contribuie la reglarea hormonală, proces esențial în cazul acestor forme de cancer. În paralel cu consumul acestor fructe, dieta bolnavilor de cancer mamar sau de col uterin trebuie să fie săracă în carne, zahăr și aditivi chimici, pentru ca boala să intre în remisie, recomandă specialiștii.

Cireşele galbene stimulează digestia

Cireşele galbene sau deschise la culoare stimulează digestia şi au un puternic efect diuretic, susțin cercetătorii europeni.  În acelaşi timp, cele de culoare roşie sau negre au efecte antioxidante. Aceste soiuri ajută în bolile hepatice, cardiovasculare, renale sau în diabet şi întârzie procesul de îmbătrînire

Sunt mai indicate cireșele fierte sau proaspete ?

Substanţele active din compoziția cireșelor joacă rolul unui reglator hepatic şi gastric, contribuie la regenerarea ţesuturilor şi au efect laxativ. Pentru vârstnici, cireşele fierte (sub formă de compot ) sunt mai indicate decât cele proaspete, pentru că se digeră mai uşor.

De ce nu  trebuie să aruncăm cozile de cireşe

Codiţele de cireşe, folosite la prepararea infuziei, tratează bolile căilor urinare, hipertensiunea arterială, edemele şi afecţiunile aparatului cardiovascular datorită efectului lor antiinflamator, diuretic şi dezinfectant. Un ceai diuretic se prepară din 30 g de cozi de cireşe care se fierb timp de 10 minute, într-un litru de apă. Apoi, ceaiul se strecoară şi se bea în trei etape pe zi.

Ce trebuie să știm despre cura cu cireșe

În timpul unei cure cu cireşe dulci sau cu suc de cireşe, care să dureze una-două zile pe săptămână, putem consuma doar cireşe proaspete, câte 0,5 kg pe zi sau două pahare cu suc. Efectele dietei contribuie la detoxifierea organismului. Valoarea energetică  a acestor cireşe este de 45-98 kcal la 100 de grame, în funcţie de soiul acestor fructe.   

 
 
Loading...
Citeste tot despre: