Nu doar miezul de nucă este bun pentru sănătate, ci și coaja verde a fructului. Folosite ca atare sau sub formă de macerat orivin, nucile verzi sunt de ajutor în alinarea afecțiunilor cardiovasculare.


Virtuțile terapeutice ale nucilor verzi

Din cele mai vechi timpuri, nucile verzi și-au câştigat renumele de „medicamentele toamnei“. Sunt mai bogate în antioxidanţi decât alunele, migdalele, fisticul sau nucile de macadamia. Și-au dovedit eficienţa în numeroase probleme de sănătate, precum boli ale inimii, diabet, cancer, dislipidemii şi chiar maladii neurodegenerative.

Previn depunerile de grăsime

Nucile verzi previn depunerile de grăsimi pe artere, reducând riscul de boli cardiovasculare. Acizii graşi Omega-3 conţinuţi din nuci au efect antiinflamator şi scad posibilitatea morţii subite la persoanele cu risc cardiovascular mare (infarct de miocard, diabet zaharat, obezitate). Prepară următorul leac pentru problemele inimii: adaugă 14 nuci verzi tocate mărunt în 500 ml de alcool afinat. După ce laşi la macerat 70 de zile, consumă 2 săptămâni câte o linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol.

Bune în caz de anemie

Nucile verzi sunt ideale şi dacă ai anemie. Sunt bogate în oligoelemente (zinc, seleniu, fier, calciu, cupru, potasiu, fosfor) şi în vitaminele B şi C. De aceea, au un efect puternic de stimulare a imunităţii şi de prevenire a anemiei. Consumă 2 săptămâni, înainte de masă, câte o linguriţă din următorul amestec: 100 g miez de nucă verde, 300 g miere, un pumn de stafide.

Vin tonic pentru circulația sângelui

Pentru a întări organismul, a-l energiza și a fluidiza circulația sangvină, fă o cură cu vin de nuci verzi. Taie în patru 4-5 nuci verzi, toacă mărunt câteva frunze de nuc bine spălate. Lasă-le la macerat, 3 luni, într-un litru de vin roșu. Strecoară și consumă câte 1-2 păhărele pe zi. Poți adăuga în vin, alături de nuci și frunze, și 100 ml alcool tare din cereale și o jumătate de păstaie de vanilie. Poți să pui și puțin zahăr sau miere, după gust. Poți încerca și o altă  rețetă are ca bază cifra 4: în 4 litri de vin și 1 litru de alcool din cereale (facultativ) se adaugă 40 de nuci verzi tăiate în 4, cu 40 de cuburi de zahăr. Se lasă totul la macerat 40 de zile.

Contra venelor varicoase

Fă frecții ușoare sau aplică comprese locale cu macerat, preparat după rețeta următoare: umple pe trei sferturi un recipient de sticlă cu coji verzi de nuci tăiate mărunt, toarnă oțet de mere și lasă amestecul la macerat 2-3 săptămâni, agitând zilnic.

Efect tonic și depurativ

Rachiul de nuci verzi este un bun digestiv și ajută la eliminarea toxinelor din organism – pentru asta folosește următoarea rețetă: lasă la macerat 90 g coji verzi de nucă, 8 zile, într-o jumătate de litru de țuică. Agită recipientul zilnic. Strecoară apoi amestecul și păstrează-l în sticle închise la culoare. Consumă 1-2 linguri pe zi.

 

 
 
Loading...