Oboseala, starea permanentă de epuizare sunt cele mai comune simptome cu care rămân cei care au trecut prin experiența Covid. Potrivit unui studiu realizat de Trinity College din Dublin, Irlanda, mai bine de jumătate din persoanele infectate rămân cu această oboseală de la 6 până la 10 săptămâni după teoretica vindecare.


La studiu au participat 128 de voluntari, 54% femei și 46% bărbați, toți având o vârstă medie de 49,5 ani. 55% au fost internați în Spitalul St. James din Dublin, în timp ce restul au fost tratați ambulator. Ei au fost evaluați 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic, în cazul celor de acasă. Severitatea oboselii a fost măsurată folosind Chalder Fatigue Scale. Astfel, s-a observat că 52,3% dintre bolnavi au resimțit o stare de oboseală 6 până la 10 săptămâni după contactarea virusului și doar 42% au declarat că se simt perfect sănătoși, relatează EFE, citată de Agerpres.

Inclusiv cei care au avut forme ușoare rămân cu oboseală post-Covid

Studiul mai arată că nu există vreo legătură între gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitalizării sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii. Potrivit autorilor, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor feminini.
 

 
 
Loading...