Sărbătorile pascale adună familiile în jurul meselor copioase. Bunătăţile tradiţionale, consumate în exces, ne pot crea disconfort, manifestat prin indigestie ori balonare. De aceea, medicii ne îndeamnă să fim cumpătaţi.


Cum găteşti alimentele

Masa de Paşte trebuie să fie variată, dar cumpătată din punct de vedere cantitativ. Dacă optezi ca de Paşte să prepari friptură de miel, găteşte-o la cuptor şi marinează carnea cu plante aromate. Când o prepari la grătar, ai grijă să nu o expui la flacără directă şi să elimini înainte stratul de grăsime. Pentru masa de Paşte, evită aperitivele care necesită prăjirea în ulei (chiftele, sniţele, bulete de caşcaval etc).

Consumă cu moderaţie preparatele tradiţionale

Aperitivele pe care le-ai pregătit (drobul, ouăle roşii etc.) consumă-le la micul dejun, alături de porţii generoase de legume (ceapă verde, salată, roşii, castravete, ridichi), pentru uşurarea digestiei. Cât priveşte ouăle roşii, mănâncă maximum 2 pe zi.

Consumate îndeosebi la prânz, preparatele tradiţionale (sarmale, friptură etc.) au un aport mare de grăsimi. De aceea, pe masa de Paşte trebuie să se regăsească cât mai multe garnituri din legume de sezon, crude ori fierte. De exemplu, oricât de gustoasă e, friptura de miel nu este uşor de digerat, mai ales dacă ai ţinut post. De aceea, este bine să o acompaniezi cu o salată verde cu lămâie, stufat de praz, spanac, pentru a asigura un tranzit intestinal facil.

La masa de seară, evită legumele bogate în amidon: cartofi, orez, fasole şi paste şi optează pentru preparate din carne de pui ori peşte, având ca garnitură o salată proaspătă din legume de sezon.

Exemplu de meniu de Paşte

  • Mic dejun: 2 felii de pâine cu 1 ou fiert, caş şi legume.
  • Gustare: 1 felie de cozonac/pandişpan sau fructe.
  • Prânz: carne (eventual muşchi de porc, mai puţin oaie sau miel), în cantităţi moderate; sărmăluţe (pui, vită, curcan, soia); piftie de curcan; chifteluţe (pui, curcan, soia, vită) gătite la cuptor (nu prăjite), în combinaţie cu salate sau legume şi sos de roşii; salată boeuf cu maioneză light şi legume; paste în cantităţi reduse (100g fierte) cu sos de roşii şi ciuperci.
  • Cină: este bine să ne rezumăm la mâncăruri uşoare (salate, ciorbe, preparate lactate, salate de fructe, supe)
  • În timpul zilei, putem consuma un pahar de vin sec sau demisec, preferabil roşu.
 
 
Loading...