Şi femeile care alăptează se pot vaccina antigripal

Ultima actualizare:

    În farmacii există  vaccinuri antigripale  la preţuri cuprinse  între 24 şi 39 de lei
În farmacii există vaccinuri antigripale la preţuri cuprinse între 24 şi 39 de lei

De cele mai multe ori, când suntem sănătoşi, amânăm sau uităm să ne vaccinăm antigripal. Circulă o mulţime de zvonuri despre acest vaccin. Multe dintre ele sunt mituri, iar medicul Daniela Ştefănescu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, demontează 5 dintre ele.

Mit: Dacă mă vaccinez antigripal, mă îmbolnăvesc

În realiltate, prin vaccinare se administrează o formă modificată a virusului, în cantităţi foarte mici, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Această formă nu va îmbolnăvi persoana căreia îi este administrat vaccinul.

 Mit: Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoană bolnavă

În realitate, virusul se transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă atât prin strănut sau tuse, viruşii fiind împrăştiaţi pe orice suprafaţă sau persoană din apropiere, cât şi prin contact direct cu o suprafaţă infectată. În acest caz, dacă nu te speli pe mâini, viruşii pot ajunge la nivelul căilor tale respiratorii.

simeon stalpnicul png

Mit: Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alăptează

Dimpotrivă! Prin vaccinare, mama care alăptează va produce anticorpi care vor crea o protecţie suplimentară pentru copil. Vaccinarea nu se recomandă doar în primul trimestru de sarcină, însă poate fi efectuată cu succes după ce fătul a împlinit 14 săptămâni.

Mit: Doar cei cu imunitate slabă trebuie să se vaccineze

Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate. Poate „lovi" oricând, aşa că e mai bine să previi şi să nu îţi aduci aminte de ea doar când te-ai imbolnăvit. Vaccinarea trebuie să se facă mai ales categoriilor de populaţie la risc: copiii între 6 luni şi 18 ani, femeile însărcinate, persoanele trecute de 50 de ani, cele cu afecţiuni cronice sau cei care lucrează cu copii, bătrâni.

Mit: Dacă mă vaccinez într-un an, sunt imun şi anul următor

În realitate, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare şi trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin. În plus, virusurile se modifică de la an la an sau suferă mutaţii, de aceea şi vaccinurile sunt adaptate.

Leacuri băbeşti

Cei care nu au suficiente informaţii despre vaccinul antigripal se feresc de el de teama unor eventuale complicaţii. Merg pe principiul că natura trebuie să-şi facă treaba şi apelează la leacuri băbeşti: masaje cu oţet, şosese cu carmol, cataplasme cu cartofi, alifie chinezească etc. Medicul Daniela Ştefănescu vă informează că vaccinul e cea mai simplă formă de prevenţie. Persoanele cu risc se pot vaccina gratuit, iar restul pot cumpăra vaccinul de la farmacie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net