Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Prazul, un medicament excepţional pentru sezonul rece

Ultima actualizare:

Terapeuţii din toate timpurile au studiat calităţile nutriţionale ale gustoasei legume, completând peste veacuri lista proprietăţilor nutritive ale acestui aliment-medicament.

Există dovezi certe că asirienii, chinezii şi egiptenii au introdus prazul în dieta cotidiană, apreciind această legumă îndeosebi pentru calităţile nutritive şi terapeutice. Personalităţi legendare precum istoricul Herodot, poetul şi rapsodul Homer au menţionat în scrierile lor cât de valoros este prazul pentru sănătatea omului.

Mai mult, faraonul Keops a elogiat virtuţile legumei într-o manieră originală : ca o dovadă a preţuirii sale, Faraonul îi recompensa pe cei mai viteji războinici ai săi cu mănunchiuri de praz. Şi Plinius cel Bătrân aduce elogii prazului în cartea sa „Istoria naturală": el dezvăluie un lucru mai puţin ştiut de contemporani, faptul că împăratul roman Nero îşi îngrijea vocea consumând praz în anumite zile, în fiecare lună.

Chiar Hippocrate, cel mai vestit medic al Greciei Antice, considerat părintele medicinei, semnala că, datorită efectelor emoliente, expectorante şi pectorale, dovedite de-a lungul secolelor, mii de bolnavi şi-au îmbunătăţit starea de sănătate cu ajutorul prazului.

De la Hippocrate şi până în zilele noastre, terapeuţii au descoperit alte şi alte proprietăţi terapeutice ale popularei legume, devenită un remediu recomandat în zeci de afecţiuni- acute şi cronice.

Mai mult, în gastronomie, prazul este ridicat la rangul de rege al supelor. „Bogat în mucilagii cu efect îndulcitor, această legumă este un aliment ideal pentru suferinzii de boli digestive.

Substanţele mucilaginoase vegetale din compoziţie, prazul protejează şi regenerează mucoasa intestinului gros şi subţire, stimulând fixarea microorganismelor pozitive în intestin. Recomand dieta cu praz suferinzilor cardiaci, renali, hepatici şi reumatici. Prazul reduce nivelul colesterolului „rău", combate retenţia de apă din ţesuturi şi acidul uric, fiind un tonic pentru sistemul nervos", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Prazul conţine numeroase elemente nutritive cu proprietăţi vindecătoare : vitamine (A, C, E, Complexul vitaminic B), hidraţi de carbon, precum şi minerale : fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, mangan, siliciu şi zinc. Frunzele verzi sunt foarte bogate în caroten şi conţin de două ori mai multă vitamina C, decât partea albă a legumei.

Totodată, consumat ca aliment, prazul are proprietăţi laxative, calmante, antiseptice şi decongestionante.

De asemenea, preparatele medicinale pe bază de praz :siropul, maceratul sau decoctul previn procesele de putrefacţie din intestin, constipaţiile, ateroscleroza, reducând riscul de cancer la colon. Nu în ultimul rând, proprietăţile emoliente ale acestei legume de iarnă sunt de ajutor persoanelor cu probleme respiratorii : faringită, răguşeală şi tuse.

Studii recente au dovedit că sucul acestei legume (o cantitate de 500 ml consumată timp de două-trei zile) vine şi în ajutorul persoanelor intoxicate cu alcool.

Reţeta săptămânii

Sufleu de linte cu praz

Timp de preparare: 50 de minuteCalorii: 150/ porţia Ingrediente: 250 g linte, 500 g praz, 50 g stafide, 1 frunză de dafin, 4 linguri de ulei, 3 linguri de pesmet, o lingură de cimbru, o ceapă, şi, opţional, un praf de sare.

Preparare: Se pune lintea în apă să se înmoaie de seara până dimineaţa. Apoi se pune la fiert împreună cu ceapa tăiată mărunt şi cu foaia de dafin. După 30 de minute, prazul se taie rondele şi se amestecă împreună cu lintea şi cu stafidele. Compoziţia se condimentează cu pudra de cimbru şi se toarnă într-o formă unsă cu ulei. Deasupra se pressară pesmetul şi două linguri de ulei şi se lasă în cuptor la copt, circa 40 de minute. Sufleul se ornează cu frunze de salată şi cu rondele de praz.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net