Spune-mi ce mănânci să-ţi spun cum trăieşti - Ştiţi ce secrete ascunde pruna ?

Ultima actualizare:

Pruna (Prunus domestica) este rudă "de sânge" cu piersicile, cu caisele şi cu nectarinele. Consumate în stare proaspătă, delicioasele fructe reprezintă un cocteil puternic de antioxidanţi.

Prunele sunt valorificate în diferite preparate culinare : în tarte, prăjituri, gemuri, magiun, jeleuri, şerbet, compot, în mâncare, dar şi la prepararea băuturilor.

Pentru a vă convinge de rezultatele excelente pe care le au aceste fructe asupra stării noastre de sănătate, iată câteva dintre cele mai importante substanţe active din compoziţia lor: :vitamine (A- o doză semnificativă-33 mg, B1, B2 şi C), săruri minerale: (mult potasiu- 330 mg , calciu, fosfor, fier, mangan, sodiu), hidraţi de carbon şi acizi organici.

Consumate proaspete în sezonul lor, delicioasele prune te revigorează după boală, iar nutriţioniştii le recomandă într-o varietate de afecţiuni: biliare, hepatice, renale, ateroscleroză, inflamaţiile splinei, nevroze, gută, obezitate, psihastenie, constipaţie, răceală, hipertensiune şi exemplele ar putea continua.

Fitonutriţionistul francez Eric Favre a studiat în laboratorul său compoziţia fructului.Iată la ce concluzii a ajuns: "Sorbitolul, conţinut de prună, adică un alcool derivat din glucoză şi fructoză provoacă golirea imediată a vezicii biliare şi accelerează tranzitul intestinal. În acelaşi timp, în compoziţie acestui fruct mai există o altă substanţă, un indol rar, de asemenea cu efect laxativ.

Prunele violete abundă în vitaminele E, PP şi în caroten-un cocteil cu virtuţi antioxidante, care combat bolile cardiovasculare, cancerele şi îmbătrânirea ţesuturilor". Prunele, în general, sunt indicate şi în dieta pesoanelor iritabile şi nervoase din cauza congestiei hepatice.

Previn îmbătrânirea prematură

Datorită resveratrolului, o substanţă miraculoasă, o sursă naturală pentru longevitate, pe care coaja acestui fruct de toamnă o conţine, prunele previn îmbătrânirea prematură a organelor interne, dar şi a pielii.

Protejează împotriva degenerescenţei maculare

Această afecţiune apare odată cu vârsta, iar vitamina A din compoziţia fructului este substanţa protectoare.

Aliatele sistemului cardiovascular

Fibrele alimentare sunt substanţe nedigerabile şi au un rol benefic pentru organism, ajutând la reducerea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor din sânge. Nutriţioniştii au constatat că la persoanele care consumă prune timp de câteva săptămâni, în doze suficiente, nivelul colesterolului total şi al colesterolului negativ (LDL), scade în medie cu peste 10%.

Combat constipaţia

Datorită conţinutul de apă, de fibre şi de sorbitol, un îndulcitor natural cu proprietăţi laxative, prunele sunt fructe cu proprietăţi laxative dovedite.

Cresc puterea de concentrare

Pruna creşte puterea de concentrare, datorită magneziului, un oligoelement care luptă împotriva oboselii, a stresului şi anxietăţi. O cură de două săptămân pe lună, creşte capacitatea de concentrare în cazul persoanelor care depun eforturi intelectuale prelungite.

Sunt tonice şi energizante

Zaharurile sănătoase, cu absorbţie lentă, conţinute de prună, sunt substanţele active cu efecte tonice şi energizante pentru organism.

De ajutor pentru femeile gravide

Specialiştii au constatat că aceste fructe ajută femeile gravide, chiar în ultimul trimestru de sarcină. Introduse în dieta zilnică, prunele previn osteoporoza, hipertensiunea arterială şi problemele dentare.

Reţeta săptămânii

Salată mozaic cu prune proaspetee

Timp de preparare: 35 de minute

Calorii : 120/100

Ingrediente: 250 g carne de pasăre, o salată verde, un ardei gras, o ceapă roşie, 100 g telemea, 2 ouă fierte, 15 prune proaspete, două linguri de ulei de măsline, o lămâie.

Preparare: Curăţaţi ceapa şi ardeiul şi tăiaţi-le rondele. Spălaţi frunzele de salată şi rupeţi-le în fâşii mari. Puneţi-le într-un castron mai mare şi adăugaţi ouăle fierte, brânza şi prunele fără sîmburi, tăiate cubuleţe. La final, adăugaţi sucul de lămâie şi uleiul de măsline. Amestecaţi ingredientele cu grijă, pentru a nu sfărâma ouăle. Puteţi servi salata imediat sau după ce a stat 10 minute la frigider, acoperită cu folie. Această salată poate fi preparată şi cu prune uscate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net