Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Top 3 legume de sezon şi beneficiile lor pentru sănătate

Ultima actualizare:

Roşiile, castraveţii şi ardeii graşi sunt un adevărat izvor de sănătate. Consumul acestor legume tonifică organismul şi-l purifică, susţin nutriţioniştii.

Alimente esenţiale pentru sistemul imunitar, aceste legume-vedetă  au calităţi remineralizante, antialergice, antivirale şi anticancerigene, fiind  recomandate persoanelor care suferă de boli cronice, deoarece o dietă variată, care conţine roşii, castraveţi şi ardei graşi este foarte eficientă în regimurile severe.

Castraveţii tonifică sistemul hepatic

Castravetele este unul dintre cele mai apreciate ingrediente ale meniurilor de vară. Datorită compoziţiei, castravetele este valoros din punct de vedere nutriţional: conţine vitamine din gama B-urilor, vitamina C, caroten (200 mcg la 100 g) şi valoroase minerale, cum ar fi: potasiu, fosfor, magneziu şi calciu, esenţiale pentru sănătatea sistemul osos.

Când este preparat sub formă de salată cu ulei de măsline şi cu suc de lămâie sau cu oţet de mere, castravetele este un aliment- medicament care tratează iritaţiile la nivelul căilor respiratorii şi urinare şi calmează durerile abdominale. ”O cură cu castraveţi activează funcţiile renale favorizând eliminarea ureei şi a acidului uric. De aceea, castravetelui i se atribuie calificativul de diuretic excelent  cu efecte antireumatice”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. De asemenea, castravetele este recomandat ca depurativ cu acţiune generală, deoarece fluidizează sângele şi tonifică sistemul hepatic.    

Pentru sezonul rece: Castravetele se conservă foarte bine în saramură.

Dieta cu roşii îmbunătăţeşte imunitatea

Multă vreme, roşiile nu erau recomandate bolnavilor de artrită, de gută şi de litiază deoarece se credea că această legumă conţine cantităţi semnificative de oxalaţi. După cercetări riguroase, specialiştii au dovedit că interdicţia nu este justificată. Roşiile sunt un adevărat elixir al tinereţii prin conţinutul bogat în vitamine: betacaroten-provitamina A, B1, B2, B5, C, E, K şi minerale, precum calciul, potasiul, fosforul, seleniul şi fierul.

Deoarece sunt sărace în calorii (doar 35 la 100 g), aceste tomate sunt eficiente în dieta de slăbit. De asemenea, roşiile conţin din belşug licopen, unul dintre cei mai valoroşi antioxidanţi naturali care previne cancerul de prostată, ovarian, de colon, osos, gastric şi de plămâni.

Dieta cu roşii îmbunătăţeşte imunitatea şi, în acelaşi timp, contribuie la menţinerea nivelului de energie. Datorită acestor atuuri, roşiile constituie un supliment benefic în regimul alimentar al persoanelor suferinde de afecţiuni care scad nivelul de energie, cancerul şi Sida, de exemplu. Totodată, dieta cu roşii creşte rezistenţa la boli infecţioase şi contribuie la vindecarea rănilor, la menţinerea pielii şi mucoaselor în condiţii optime.  

Consumul acestei tomate s-a dovedit benefic în tratamentul a peste 50 de afecţiuni : reumatism, boli de inimă, anemii, scorbut, diabet, diferite forme de cancer şi în convalescenţa după boli grave.

Pentru sezonul rece: Roşiile uscate la cuptor sunt conserve ideale pentru iarnă. Acestea se ţin în cuptor timp de şase ore până se deshidratează. Apoi se păstrează în pungi care se depozitează în congelator.

Ardeii graşi contribuie la revigorarea sistemului nervos

Bogaţi în vitaminele A, C şi B6, în fibre şi în carotenoizi, ardeii graşi au efecte terapeutice remarcabile: sunt antioxidanţi, antialergici, anticancerigeni şi contribuie la revigorarea sistemului nervos.  

Toate soiurile de ardei au efecte terapeutice puternice, cu condiţia ca ardeii să fie sănătoşi şi cultivaţi ecologic. Există câteva diferenţieri în ce priveşte substanţele active conţinute, diferenţieri făcute mai ales în funcţie de culoare, decât de soi. Ardeii verzi, de pildă, sunt mai bogaţi în fibre alimentare şi în vitamina K; cei galbeni conţin mari cantităţi de vitamina A, în timp ce ardeii roşii sau cu nuanţe de portocaliu sunt bogaţi în licopină, o substanţă anticancerigenă prezentă în tomate.

Toate felurile de ardei sunt bogate în vitamina C; 100 de grame din de ardei gras asigură necesarul de vitamina C  pentru o zi întreagă. De aceea, această legumă are efecte terapeutice contra unor boli produse de imunodeficienţă, cu episoade de febră. Nutriţioniştii susţin că dieta cu ardei menţine nivelurile normale de zahăr din sânge şi ajută la producerea hemoglobinei de către globulele roşii. Specialiştii în nutriţie recomandă consumul ardeiului gras ca protector  împotriva astmului, migrenei şi depresiei.

Pentru sezonul rece se conservă foarte bine în saramură sau umpluţi cu varză murată.

Reţeta săptămânii

Supă tonică de roşii

Timp de preparare: 40 de minute

Calorii: 90/ porţia

Ingrediente: 1 kg de roşii, 8 ouă de prepeliţă, 2 cepe, 2 morcovi, 1dovlecel, 2 căţei de usturoi, 3 linguri fulgi de ovăz, 100 g telemea de capră, câte o legătură de mărar, de pătrunjel şi de leuştean.

Preparare: Cu excepţia roşiilor şi a boabelor de usturoi, legumele, curăţate şi tăiate cubuleţe, se pun la fiert. Apoi, preparaţi sucul de roşii, storcând legumele printr-o sită deasă, pentru a elimina seminţele şi cojile. În continuare, pasaţi legumele fierte, adăugaţi sucul de roşii, usturoiul şi fulgii de ovăz. Lăsaţi supa să mai clocotească cinci minute şi adăugaţi ouăle de prepeliţă. După aceea, lăsaţi supa pe foc,  încă un minut. Când stingeţi aragazul, adăugaţi brânza rasă. Supa se serveşte caldă, asezonată cu verdeaţa tocată mărunt. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net