România ocupă primul loc în Europa la numărul total de cazuri de hepatită C, conform datelor raportate de Organizația Mondială a Sănătății. Din fericire, în țara noastră sunt disponibile astăzi trei scheme de tratament care oferă șansă de vindecare pentru pacienții cu stadiul de fibroză F1, F2, F3 și F4 , ciroză decompensată/compensată și pacienților cu insuficiență renală cronică aflaţi în dializă.


Pacienţii diagnosticaţi cu Hepatita C au mari şanse de vindecare, dacă sunt depistaţi la timp. De aceea, testarea este un pas important în planul de tratament.   

"Tratamentele actuale au o șansa de vindecare a virusologiei de peste 90%, aici fiind incluși și pacienții cu diverse comorbidități, diverse genotipurile virale sau cu ciroză hepatică în forme avansate. La pacienții diagnosticați cu hepatită cronică cu virus C, fără comorbidități deosebite, vindecarea virusologiei apare la peste 95% dintre pacienți" a declarat asist. univ. dr. Lazăr Ștefan, șef Secție Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Dr. Victor Babeș". 

Însă, din păcate, foarte puțini dintre cei infectați cu virusul hepatitic C (VHC)  știu că suferă de această afecțiune pentru a se trata. În lipsa unui screening la nivel național, hepatita C este depistată rar și întâmplător de către medicii specialiști.

Hepatita C nu prezintă simptome în 70 la sută din cazuri

În peste 70% din cazuri infecția acută nu prezintă simptome, motiv pentru care specialiștii au mai denumit Hepatită C  și “ucigașul tăcut”. Un număr foarte ridicat dintre cei infectați cu VHC dezvoltă de-a lungul timpului ciroză hepatică sau cancer hepatic. În lipsa unor campanii de testare, cazurile celor infectați sunt diagnosticate rar și întâmplător de către medicii specialiști.

Începând cu luna noiembrie 2018, Asociația Echitate în Sănătate a demarat una dintre cele mai mari campanii gratuite de testare pentru depistarea persoanelor purtătoare de virus hepatitic C. Astfel, până la data de 15 februarie 2019, vor fi testate peste 100.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani din județele Neamț și Bacău, oferindu-le astfel șansă de vindecare.

La nivelul CJAS Neamț există trei spitale publice în care pacienții pot fi monitorizați, cu specialiști de gastroenterologie și de boli infecțioase: în Piatra Neamț, la Târgu Neamț și Roman. Conform legislației în vigoare noi asigurăm atât costurile investigațiilor pacienților care sunt depistați cu Hepatită C, cât și costurile ulterioare necesare terapiei“, a declarat Elena Harpă, președinte CJAS Neamț.

Cum se transmite Hepatita C

Hepatită C se transmite prin instrumente medicale neigienizate, efectuarea tatuajelor, piercingurilor fără igienizare corespunzătoare, utilizarea la comun a obiectelor de igienă personală ( lama de ras, periuță de dinți etc)  și mai rar pe cale sexuală. De asemenea, e bine de știut că hepatită C  nu se transmite pe cale aeriană (strănut, tuse etc.), prin îmbrăţişare, sărut sau atingere și nici prin înțepăturile insectelor. 

 

Citeşte şi:

Maraton de testări pentru depistarea Hepatitei C

Cum pot avea copii cuplurile în care o persoană are hepatita C

 
 
Loading...