Vinetele, pe locul doi în terapia anticancer

Ultima actualizare:

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că cele mai recente studii demonstrează că efectele dietei cu vinete asupra organismului depăşesc aşteptările. Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol şi antivirale. Acidul clorogenic accelerează metabolismul şi inhibă aportul de glucoză în intestine.

Aceste cercetări clasează vinetele pe locul doi după varză, în terapia de prevenire a cancerului. Principalii constituenţi ai vinetei: conţinutul foarte ridicat de apă (93 la sută), multe vitamine (A, B1, B2, C-6 mg) şi minerale (potasiu, calciu, sulf, fosfor, mangan şi de iod) recomandă vinetele în curele de detoxifiere, în dieta diabeticilor, astmaticilor, supraponderalilor şi a celor cu bronşită, deoarece aceste legume fluidizează secreţiile.

De asemenea, substanţele amare din compoziţia vinetelor întăresc sistemul imunitar şi creează o stare de linişte şi de relaxare. Specialiştii recomandă persoanelor neliniştite şi agitate să includă în meniul lor măcar de două ori pe săptămână preparate cu vinete: salate, mâncare şi musaca. Şi diabeticii se pot bucura de efectele acestei legume, cu conţinut scăzut de zaharuri (4 g/100g).

Sucul vinetelor este foarte bun pentru curăţarea ficatului şi pancreasului, pentru prevenirea cancerului şi pentru încetinirea procesului de îmbătrânire prematură. Mai mult, s-a constatat că vitaminele din unele legume, dar mai ales din compoziţia vinetei (A, B1, B2 şi C) sunt mai eficiente decât cele care se găsesc în fructe.

Datorită unui fitonutrient numit nasunin, vinetele protejează membranele celulelor împotriva efectelor radicalilor liberi. În testele efectuate pe animale, s-a constatat că acest nutrient protejează şi lipidele din membranele celulelor creierului.

Cum păstrăm vinetele în sezonul rece

Nutriţioniştii recomandă conservarea vinetelor prin coacere. S-a constatat că preparatele culinare cu vinete prăjite conţin substanţe toxice şi cancerigene.

Vinetele coapte, curăţate şi tocate, unse cu un strat de ulei, sunt provizii sănătoase de iarnă, care se păstrează în pungi la congelator.

Persoanele care ţin regim hiposodic pot prepara pentru iarnă vinete marinate cu usturoi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net