Este o mare diferenţă între pasiunea pentru gătit pe care o ai tu şi pe care ţi-o manifeşti în bucătăria ta de acasă şi gătitul într-o bucătărie profesională. Aici, lucrurile se petrec la un alt nivel, într-o altă viteză. Pe lângă mâncăruri variate şi arome îmbietoare, este multă adrenalină. De acest din urmă „ingredient” este dependent chef Florin Dumitrescu.


“În bucătăria profesională, viaţa este o cursă contra cronometru. Acolo găteşti pentru 300-500 de persoane, farfuria trebuie să fie corectă şi gata la timp. Eu sunt dependent de acea adrenalină din bucătărie, aia îmi place cel mai mult”, spune chef Florin Dumitrescu, unul dintre “durii” de la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor” (Antena 1).

 

Adrenalina nu există acasă. Nici dotările pe care le are la restaurantul lui din Bucureşti. Din acest motiv, spune că pentru familie, în apartamentul lui, găteşte la zile mari. Mai exact, la evenimente speciale şi la sărbători. Responsabile cu această activitate sunt soţia, bona, mama şi soacra. “Asta e, şi-au luat ţeapă. Mai bine zis soţia”, râde el, uitându-se cu drag la Cristina. Ca să înţelegeţi mai bine, un bucătar profesionist se va plictisi într-un mediu casnic, nu va avea răbdare.

“Acasă nu ai sosurile, nu ai supele de bază şi nici timp să le faci. Implicit, trebuie să găteşti altfel şi va dura mai mult. Aragazul de la restaurant îţi fierbe un litru de apă în 4 minute, cel de acasă în 25 de minute. Tocătorul e mult mai mic, spaţiul e mult mai mic. Eu la restaurant am o bucătărie de 150 mp, cea de acasă are 10 mp. Şi aşa începe frustrarea. Din acest motiv nu gătesc”, explică Florin.  

Este dependent de adrenalina din bucătărie

 

La serviciu stă, în mod normal, 16-18 ore pe zi. În weekend chiar mai mult. Iar la evenimente (nunţi, botezuri) ajunge chiar şi la 48 de ore de muncă. Găteşte cot la cot cu angajaţii, însă de regulă coordonează. “E obositor, vă daţi seama. Când ajung acasă, de multe ori nu reuşesc să adorm din cauza adrenalinei care rămâne. Dar îmi place această viaţă, nu aş putea face altceva”.

Mănâncă în cel mult 6 minute 

 

În ceea ce priveşte alimentaţia celebrului bucătar, aflăm că „este complet dată peste cap”. El nu îşi permite să mănânce regulat, la ore fixe, să aibă tabieturi sau să ţină eventuale diete. Mănâncă pe apucate, mereu din picioare, iar o farfurie de mâncare, oricât de mare ar fi, o termină în maximum 6 minute. „Asta e o problemă pe care noi, bucătarii, o avem. Nu ştim să mâncăm în linişte. Inclusiv în vacanţe mănânc repede. De pe scaun, în acest caz, dar tot în 6 minute termin farfuria. Iar hrana de bază a bucătarului este pâinea cu unt. Şi mai e o problemă. În momentul în care lucrezi într-o bucătărie, stomacul tău rumegă încontinuu pentru că organismul e păcălit de miros. Atunci, ca să nu roadă în gol, îi dai ce ai mai la-ndemână – pâine cu unt”, mai spune Florin Dumitrescu.

A gătit plăcintă cu dovleac pentru copiii aflaţi în plasament

 

Cei 58 de copii de la SOS Satele Copiilor România l-au aşteptat cu sufletul la gură pe chef Florin Dumitrescu la sfârşitul lunii trecute. Celebrul bucătar a venit să le facă plăcintă cu dovleac, la petrecerea lor de Halloween. De altfel, Florin este ambasadorul SOS Satele Copiilor România şi, de câte ori are ocazia, le găteşte şi le face mici surprize. Ajutat de cele 12 mame sociale, Florin a făcut nişte plăcinte după o reţetă specială. Pentru 6 persoane a folosit: o jumătate de dovleac ras, o linguriţă de nucşoară, 3 linguriţe de scorţişoară, 50 g fistic, 50 g stafide, un ou, un pachet de foi de plăcintă. Se amestecă dovleacul şi mirodeniile, se călesc, se lasă la scurs, apoi se întind 4 foi de plăcintă, se ung cu un ou bătut, se toarnă amestecul, se rulează şi se dă la cuptor (180 grade) pentru 30-50 de minute. 

 

 

 

 
 
Loading...