Deşi comunismul a fost poate cea mai dificilă perioadă din istoria României, oamenii găseau diverse metode pentru a evada, temporar, din aceată realitate. Iar vacanţele la mare erau exact ceea ce aveau nevoie. Trei luni pe an, Litoralul românesc era o oază de distracţie: concerte, discoteci, prezentări de modă şi chiar concursuri de Miss, pe plajă.


Fără a etala haine de firmă, maşini de lux sau tatuaje, înainte de ʼ90 românii veneau la mare doar pentru a se distra. Ca şi astăzi, Mamaia era una dintre cele mai căutate staţiuni de la Marea Neagră. Nu doar de români, ci şi de străini, iar aici ajungeau în special turişti nemţi şi suedezi. Celebrul Teatru de vară (astăzi o ruină) găzduia în fiecare an Festivalul de muzică Uşoară de la Mamaia, unde românii puteau vedea live vedete precum Corina Chiriac, Angela Similea, Mirabela Dauer. Distracţia era dusă la alt nivel în celebrul club Melody, din staţiune, frecventat chiar şi de Nicu Ceauşescu. Balerinele de aici făceau furori printre străini, iar coregrafia spectacolelor era semnată de Cornel Patrichi. Celebrele manechine de la Casa Venus, din trupa condusă de Zina Dumitrescu, aveau constant prezentări de modă în timpul sezonului estival. Costineşti era celălalt pol al distracţiei de la Marea Neagră, unde veneau în special tinerii. Aici se construise cea mai mare discotecă în aer liber din Estul Europei (Disco Tineretului), iar Radio Vacanţa aduna pe plajă mii de oameni dornici de distracţie. Se asculta muzică străină, la teatrul de vară cântau toate trupele rock şi artiştii importanţi, aveau loc proiecţii de film.

Citeşte aici poveşti despre distracţiile estivale ale românilor, cum reuşeau DJ-ii să scape de cenzură şi cum se stătea la coadă ca să prinzi un loc la discotecă.

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: