Au trecut 55 de ani, dar cel care a jucat rolul lui Nică din “Amintiri din copilărie”, Ion Bocancea, acum în vârstă de 67 de ani, nu pierde ocazia de a revedea filmul ori de câte ori este redifuzat la televiziune.


Pe bunicul Ionică l-am prins acasă, la Bozovici, o localitate situată la 30 de km de oraşul Anina şi 70 de Reşiţa, scrie corespondentul “Weekend Adevărul”. Vremurile l-au transformat într-un bănăţean get-beget după căsătorie, însă copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut la Bicaz. Acolo, la începutul anilor ’60, regizoarea Elisabeta Bostan l-a remarcat pe Ionică Bocancea în timp ce cutreiera şcolile din Moldova pentru a-l găsi pe cel mai potrivit copil care să joace rolul lui Nică a lui Ştefan a Petrei. 

«M-au pus să mă strâmb şi am făcut ca toţi dracii» 

Deşi au trecut atâţia ani, Ion Bocancea îşi aminteşte în detaliu cum a ajuns să fie selectat pentru rolul vieţii lui. Avea 13 ani şi era în clasa a VI-a la şcoala din Bicaz, când regizoarea Elisabeta Bostan a venit la şcoala lui.

„Atunci când au intrat în clasă eram preocupat să desenez ceva… fluieram şi mâzgăleam acolo… Mi-a spus atunci doamna regizoare: «Ia să te duci la cancelarie şi să mă aştepţi la uşă!»“, povesteşte Bocancea amuzat, pentru că atunci a crezut că va fi sancţionat.

„M-au pus să mă strâmb şi am făcut ca toţi dracii când am văzut că de fapt nu voia nimeni să mă pedepsească“. În total, au fost 12.000 de copii la preselecţie şi în finală au rămas 10. Toţi au primit roluri în film.

Multe scene tăiate de cenzură

S-a filmat din vara anului 1964 până în februarie 1965. Cadrele interioare s-au tras la Buftea. „Pentru exterior, nu s-a filmat la casa lui Creangă, de la Humuleşti, ci s-a făcut o altă casă, în cartierul Blebea, din Târgu Neamţ“, dezvăluie Ion Bocancea.

„Au fost multe scene tăiate din film, de cenzura din acele vremuri - cum să se dea imagini cu tunsul şi cu râia, cu ţiganii lingurari?  S-a tăiat cam o jumătate de oră din filmări“, mai spune Bocancea. 

«Niciodată nu m-am dat vedetă»

„Nu eram un copil cu părul bălai, eu eram şaten pe vremea când am fost ales pentru rolul din film. Dar am fost vopsit blond, şi, la un moment dat, mi-au făcut o tunsoare cu o foarfecă, de arătam ca dracul. Apoi m-au tuns «zero», după care am purtat perucă“, îşi mai aminteşte Bocancea.

ni8ca-27-1-3col-bocancea-ion-2.jpg

2019. La 67 de ani, bunicul Ionică trăieşte într-o localitate din Caraş-Severin şi a fost toată viaţa instructor auto

Nu s-a folosit niciodată de celebritatea pe care i-a dat-o rolul. A mai jucat în piese de teatru, la Piatra Neamţ şi la Bacău. 

A picat examenul la IATC

În 1972 a fost solicitat în Belgia de o casă de filme. Proiectul nu s-a concretizat însă, deoarece trebuia să plece în armată, dar în timpul stagiului militar, s-a prezentat la examen, la IATC Bucureşti.

„M-am dus ca un candidat oarecare. Militar m-am dus şi nu le-am spus cine sunt, sau ce premii am luat cu filmul. Când am ieşit de la examen, m-am întâlnit pe trepte cu regizoarea Elisabeta Bostan care m-a întrebat de ce nu am căutat-o înainte să-i spun că vreau să dau examen. I-am răspuns că dacă merit intru, dacă nu, nu intru. Şi nu am intrat“, dă timpul înapoi Bocancea, citat de “Weekend Adevărul”.

De la copil minune la instructor auto

„Eram supărat şi am plecat pentru ca cei de la Bucureşti să nu mai dea de mine. La o vreme, un sociolog englez făcea o antologie a aşa-zişilor copii minune, de la Shirley Temple începând. Şi eram şi eu pe listă“, mai povesteşte Bocancea.

S-a angajat apoi la fabrica de ciment de la Bicaz, ca programator calculatoare, dar i-au plăcut mult maşinile, şi a activat mulţi ani ca instructor auto. În 1976 s-a căsătorit şi a plecat cu soţia în Banat, unde a lucrat doar în domeniul auto. 

Acum, din postura de bunic, cu o nepoţică de 3 ani, Ion Bocancea mărturiseşte: „Copilăria mea a fost mai năstruşnică decât cea descrisă de Creangă în «Amintiri» şi de aceea pentru mine era o joacă ce trebuia să interpretez. Eu făceam mai multe ca Nică a lui Ştefan a Petrei“.  

Loading...