Se trezeşte de luni până vineri cu noaptea în cap, mai exact la ora 3.00, cu toate acestea este „bomba de energie” a redacţiei. Cum reuşeşte? Prezentatoarea Antena 1, Iuliana Pepene, are trucurile ei care o motivează şi o menţin în formă.


Click!: Te vedem în fiecare dimineaţă de la ora 6.00 la pupitrul Observatorului Matinal. Pentru asta, te trezeşti la ora 3.00. E greu?

Iuliana Pepene: Este întrebarea pe care o primesc deseori şi nu o să vă aşteptaţi la răspunsul acesta. Îmi place atât de mult ceea ce fac, încât programul, deloc uşor, nu e o corvoadă. Îmi setez alarma de pe telefon cu mesajul “TU POŢI ORICE!”. Mereu atasez câte un citat motivaţional lângă lucrurile care-mi par dificile (pe dosarul unui proiect, ori alături de numele unui fişier din laptop). De cele mai multe ori îmi doresc imposibilul pe care îl transform în posibil. Eu chiar cred ca pot orice! Cum spunea Ellen Johnson Sirleaf :“Dacă visele tale nu te sperie, înseamnă ca nu sunt destul de mari!”.

Bănuim că ziua, pentru tine, se încheie mult mai repede.

Nu mă culc foarte devreme, dorm cam 4 ore pe noapte. Dar la 28 de ani te simţi indestructibil. Nu resimt oboseala pentru că în timpul liber fac doar lucruri care îmi plac: echitaţie, pictură, bucătărit... Weekend-ul înseamnă acasă, înseamnă munte, Brasov, părinţi, prieteni şi bunici. Iar la serviciu toţi îmi zic că sunt o bombă de energie.

De unde îţi iei această energie?

Suntem o echipa minunata în spatele Observatorului. De la regizori, sunetişti, tehnicieni lumini, redactori, editori, reporteri... cu toţii suntem, înainte de toate, prieteni. Mâncăm împreuna, bem cafeaua ori împărţim dulciuri. Cred ca de aici şi energia. Ma simt bine iar cele doua ore de emisie trec foarte repede. Colegul meu, Mircea Ivan spune mereu “Ce repede trece timpul când te distrezi!”.

Odată cu programul acesta de trezire, mesele sunt şi ele decalate? Reuşeşti să-ţi iei micul dejun în toiul nopţii?

Beau o cafea acasă. Pentru că nu trece nicio zi fără cafea. Şi fără măr. Cafeaua în pat, mărul în pauzele de publicitate. La ora 4.00 sunt în redacţie, fresh, cu energie cât pentru toată echipa care lucrează de cu noapte la jurnal. Timp de o oră editez textul, îmi citesc ştirile, le modific în funcţie de felul în care vreau şi pot să le frazez. La ora 5.00, ţinuta mi-e pregătită de stilist, iar fetele din cabina de machiaj mă întâmpină cu muzică şi cu chef de glume. Acolo-i mereu veselie. La ora 8.00, munca mea s-a încheiat. Sună bine, nu? După jurnal nu lipseşte micul dejun. De cele mai multe ori mi-l pregătesc acasă. Trebuie să recunosc că mai sar peste prânz. Programul îmi e destul de încărcat, astfel că un măr mâncat în maşină constituie masa de prânz. Cina nu lipseşte niciodată. Nu-i mai târziu de 18.00 şi mănânc ce vreau! Nu am mese foarte ordonate, trebuie să recunosc. În schimb, mănânc sănătos, puţin şi bun.

Acesta e secretul siluetei tale? 

Secretul siluetei? Muncă multă! Toată lumea mă întreabă dacă am nutriţionist, ori dacă merg frecvent la sală. Ei bine, nu! Muncesc mult, alerg de colo-colo, sunt o fire foarte activă şi cred că asta mă ţine în formă. Iar când mi-e foame, mănânc sănătos, legume şi fructe culese cu mâna mea din grădina bunicilor de la Braşov, sau caut în supermarket ce e mai bun, deşi nu se compară cu produsele de acasă. Dacă stau să le citesc etichetele, plec fără să cumpăr nimic.

În ce constă, mai concret, stilul tău alimentar?

Îmi plac legumele, crude, fierte, pe grătar, peştele cu ciuperci, ori tartarul de ton sau vită, piureul cu trufe şi nelipsitele salate. Fiecare farfurie trebuie sa conţină culoare. Nu mă omor după alimente crocante, prăjite, ori fast-food. Cred că ăsta-i norocul meu.

Îţi găteşti singură, te pricepi, îţi place?

Da! Ador să gătesc. Am încercat să gătesc într-o bucătărie profesională şi, încet încet, am prins şi eu microbul. Este o energie aparte acolo, seamănă cu o redacţie, însă de la redactatul unei reţete până la gătitul uneia este o diferenţă. Uneori, munca fizică este mai uşoară decât cea psihică. Dacă cei care stau într-o bucătărie cred că cei care au muncă de birou sunt privilegiaţi,  că e mult mai uşor să stai în faţa calculatorului, se înşală! Pentru mine, munca fizică în bucătărie e relaxare, mă destresează, devin creativă, mă joc. Îmi plac reţetele simple, curate, cu multă culoare. Cred că în fiecare din noi zace un Chef nedescoperit. Eu sunt unul dintre ei. 

Desert uşor de vară

Iuliana ne dă o reţetă simplu şi uşor de făcut, care vă scoate din impas dacă, să zicem, apar musafiri pe nepusă masă.

“Am făcut o budincă de vanilie din 4 gălbenuşuri, 60 g de zahăr brun, 25 g făină, 2 linguri de amidon şi 350 ml de lapte, ingrediente pe care le-am amestecat şi le-am pus la clocotit. Am lăsat-o la răcit, timp în care, în câteva pahare simpatice am zdrobit 3 turte dulci, deasupra am aşezat bucăţi de căpşuni, zmeură şi câteva coacăze. Am pus budinca peste fructe, iar la final – arta: am pus cristale de zahăr brun, pe care le-am încălzit cu o lampă de gratinat. O frunză fresh de mentă şi desertul e gata!

Iată ce mănâncă la micul dejun!

Pentru că s-a îndrăgostit de o reţetă de ouă poşate de la Chef Dragoş Bercea, a învăţat să o facă şi ea, la micul dejun. 

“Sună pompos, dar nu e greu deloc. Tot secretul este ca în apa de pe foc să pui puţin oţet şi sare. Când apa clocoteşte, se pun uşor ouăle şi se lasă câteva minute. Am tras puţin la tigaie, în unt, baby spanac, iar Chef Dragoş m-a convins să facem ceva mai special pentru voi, aşa că el s-a ocupat de sosul olandez, care a dat savoare întregului preparat (a folosit 2 gălbenuşuri, 20 ml vin alb, puţină supă, unt topit, lămâie, sare şi piper. Pe farfurie am aşezat pâine prăjită, peste ea spanacul, o carne de vită făcută la cuptor cu o seară înainte, 4 ouă de prepeliţă poşate şi sosul olandez”, ne explică prezentatoare tv.

 
 
Loading...