Copiii care vor să-i trimită Moşului scrisoarea cu dorinţe ar trebui să înceapă de acum pregătirile, pentru a ajunge la destinaţie în timp util.


Moş Crăciun nu are o singură adresă, ci mai multe, iar pe una dintre ele a vizitat-o şi Marina Almăşan. Este un magazin din localitatea Drobak, Norvegia.

Prezentatoarea TVR a vizitat până acum zeci de ţări şi sute de localităţi. Toate au avut farmecul lor, însă parcă nimic nu se compară, în perioada sărbătorilor, cu Drobak, un orăşel din Norvegia. 

a215-special-2.-2col-.jpg

La magazinul lui Moş Crăciun din Drobak

„Este situat pe coasta fiordului Oslo şi devenit, datorită aspectului său de poveste, un soi de «perlă» a acestei zone. Cel puţin aşa o numesc ghidurile turistice. Are căsuţe specific norvegiene, construite din lemn şi având forma celor din poveşti. Îmi atrage atenţia un Moş Crăciun decupat din lemn şi plasat în faţa uneia dintre ele. E Julehuset, magazinul lui Moş Crăciun. Deşi încă suntem cu mult înaintea Crăciunului, magazinul funcţionează bine-mersi, cu o ofertă năucitoare de produse specifice celei mai vesele sărbători a anului. Aflu de la o vânzătoare cu alură de Mary Christmas (soţia Moşului) că la Drobak, fix în acest punct, ajung anual mii de scrisori, trimise de copii din toate colţurile lumii. Deşi anticipam că voi ieşi de acolo cu mâna goală (preţurile practicate de Moşul sunt cam piperate), petrec aproape o oră în magazin, bucurându-mă ca un copil de fiecare metru pătrat de jucării”, povesteşte Marina Almăşan. 

a315-special-3.jpg

În Norvegia, a mâncat un preparat tradiţional: carne de balenă

După ce începuse să vadă numai roşu în faţa ochilor, prezentatoarea TVR şi-a clătit privirea într-o plimbare prin portul micuţului orăşel, apoi s-a întors la locul de cazare din Oslo. Se întâmpla în urmă cu câteva luni şi nu a fost prima vizită în Norvegia. 

a415-special-4.jpg

A băut ceva cald la barul de gheaţă din Oslo

“Aveam o idee preconcepută despre Norvegia, că e o ţară rece, cu oameni reci şi distanţi. Ţara e rece, într-adevăr, dar oamenii nu. Prima dată am fost în 2010, cu Paula şi Ovi la Eurovision, eu fiind şeful delegaţiei României. Am plecat victorioşi, cu locul trei, astfel că mi-am promis să mă întorc în ţara care ne-a purtat noroc şi să o vizitez pe îndelete. De atunci am mai fost de două ori”. 

a515-special-5.jpg

Norvegia este „ţara trolilor”

În urma acestor “vacanţe de lucru” a scris o carte numită “Aventuri în ţara trolilor”, pe care a lansat-o weekendul trecut, în Bucureşti. 

a615-special-6.-1col-.jpg

Norvegia este „ţara trolilor”. Marina i-a întâlnit la tot pasul, iar pe câţiva i-a luat în bagaj, acasă, şi i-a oferit în dar duminica trecută, la lansarea cărţii ei

“De ce «ţara trolilor»? Pentru că în Norvegia îi vezi la tot pasul prin magazinele de suveniruri şi nu numai. Trolii sunt nişte personaje din mitologia scandinavă, nişte pitici cu nasul mare care mâncau oameni. Sunt, teoretic, personaje malefice şi singura armă împotriva lor era soarele care, când apărea pe cer, îi transforma în stane de piatră. Acum sunt exploataţi la maximum de vânzătorii de suveniruri şi călătoresc în valizele tuturor turiştilor care vizitează ţara”, aflăm de la Marina Almăşan. Şi ea a plecat acasă cu trolerul plin de troli pe care i-a oferit în dar la lansarea cărţii sale. 

Poţi trage cu ochiul la scrisorile copiilor nevoiaşi

Sunt mulţi copii amărâţi care îi scriu în această perioadă Moşului, cu speranţa că poate se întâmplă vreo minune pentru ei. 

Pe haisaajutam.ro începe să se adune lista cu dorinţe. Copiii nu au pretenţii prea mari: dulciuri, ghetuţe, un ghiozdan sau un joc. Cine vrea să facă o faptă bună, se poate implica să ajute. 

Şi pe bucuriacraciunului.ro poţi să „adopţi o scrisoare” a copiilor cu risc de abandon şcolar din Timişoara, Lugoj şi satele Coşteiul şi Ţipari. 

Iar Asociaţia Şansa Ta, împreună cu 60 de şcoli din Capitală, au iniţiat campania naţională de Crăciun “Zâmbetul din cutie”, ce presupune colectarea şi distribuirea, în perioada 10-20 decembrie, a cadourilor pentru peste 8.000 de copii săraci din 50 de sate şi comune ale ţării.

Adrese unde îi puteţi scrie Moşului

Cea mai cunoscută adresă este: Santa Claus’ Main Post Office, FI-96930 Artic Circle, Rovaniemi, Finland. Mai puteţi trimite scrisori pe adresa din Norvegia (Tregaardens Julehus, Havnebakken 6, 1440 Drobak, Norway), Regatul Unit (Santa’s Grotto, Reindeerland, XM4 5HQ), sau Canada (Santa Claus, North Pole, Canada, H0H 0H0). 

 

 
 
Loading...