Florin Busuioc a fost transferat miercuri, 7 noiembrie, la Spitalul Fundeni din Capitală cu un elicopter SMURD, după ce la Craiova a fost operat la miezul nopţii pentru a i se monta un stent la inimă. Intervenţia a durat o jumătate de oră, dar mobilizarea a fost o grea piatră de încercare pentru personalul medical.


Miercuri, 7 noiembrie, Florin Busuioc a fost adus cu elicopterul la București.  "Tocmai acum a decolat elicopterul SMURD Craiova cu pacientul către Institutul C.C. Iliescu din Bucuresti, institut care de altfel a dat avizul pozitiv pentru transfer, în cursul nopții precedente, însă condițiile meteo nefavorabile au făcut imposibilă transferarea lui pe cale aeriană", a spus Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Craiova, citată de Agerpres.

Actorul Florin Busuioc a fost operat marți seară (6 noiembrie), în jurul în jurul orei 21.30, după ce ieşise de pe scenă. Medicii de la SMURD au reuşit să-l resusciteze la Filarmonica din Craiova, acolo unde i s-a făcut rău. Şase apeluri s-au dat, unul după altul, scrie adevarul.ro. După ce pacientul a ajuns la Terapie Intensivă (la Spitalul Judeţean din Craiova), medicii au stabilit că trebuie operat de urgenţă. Posibilitatea de a fi transferat la Bucureşti cu un elicopter SMURD sau un avion militar a fost exclusă din cauza condiţiilor nefavorabile.

florin_busuioc_pe_targa.jpg

Florin busuioc adus pe targa
Florin Busuioc a fost adus în București cu elicopterul

 

Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară (aflată în curtea Spitalului Judeţean din Craiova) a fost inaugurată în aprilie, este dotată la standarde europene, dar nu are medici şi funcţionează ocazional. Mai mult, şeful clinicii, dr. Octavian Istrătoaie, a fost de negăsit marţi seară, nu a răspuns la telefon, iar într-un final chiar şi-a închis aparatul. În lipsa sa, managerul Spitalului Judeţean şi-a asumat întreaga responsabilitate şi a cerut ca operaţia să se facă de urgenţă. În sală au intrat medici Paul Trașcă (medic primar cardiologie, cu atestat în cardiologie intervențională) și Emilia Goanță (medic eletrofiziolog), alături de Eugen Țieranu, un rezident în ultimul an la Spitalul Județean din Craiova, despre care surse apropiate instituției spun că ar fi încercat să se angajeze la clinică recent, dar nu ar fi putut, deoarece i s-a spus că posturile nu au fost încă scoase la concurs.

medicii care l-au salvat pe florin busuioc

 

"Florin Busuioc a venit la spital în stare foarte gravă. A avut un vas mare de sânge complet obturat la inimă. După ce i-am montat un stent, putem spune că pacientul se simte mult mai bine. Are tensiunea 12.7, dar este în continuare intubat şi ventilat mecanic, starea lui generală fiind monitorizată de aparate. Nu este conştient, fiind în continuare sedat. Dacă nu se făcea această procedură în regim de urgenţă, şansele de supravieţuire ar fi fost minime. Din păcate, aici la clinică, noi nu aveam personal medical suficient. Operaţia a durat puţin, dar mobilizarea a fost mai grea", a declarat dr. Silviu Traşcă pentru Click!, medicul care l-a operat pe Busu.

În ceea ce-l priveşte pe tânărul Eugen Ţieranu rezident în ultimul an, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a spus că acesta doar l-a asistat pe medicul chirurg Paul Trașcă și că nu este șomer. Ministrul a mai spus că nu sunt posturi blocate în clinica din Craiova, fiind contrazisă de șeful clinicii, medicul Octavian Istrătoaie, care spune că a făcut o cerere în acest sens încă din luna iunie. Cât despre faptul că nu a răspuns la telefon în seara cu pricina, doctorul Istrătoaie se apără și spune că a avut niște probleme de rezolvat și că până la urmă ar fi răspuns la telefon.

 
 
Loading...