Deşi stratul de zăpadă spre vârful Petreasa măsoară aproape un metru, Romaniţa Iovan a ajuns la locul tragediei aviatice din 2014, când fostul ei soţ, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa. Creatoarea de modă şi fiul ei, Albert, s-au ocupat de toate pregătirile pentru slujba de pomenire şi parastasul de patru ani.


Ceremonia religioasă şi masa au loc sus pe munte, chiar la locul tragediei, unde stratul de zăpadă măsoară aproximativ un metru. Pregătirile pentru evenimenitul comemorativ în comuna Horea au început încă de joi, 18 ianuarie, când localnicii din comună au intervenit cu utilaje pentru curăţarea drumului până pe vârful Petreasa.

apuseni.jpg

apuseni parastas adrian iovan
Localnicii au venit cu utilaje pentru a curăţa drumul până la locul parastasului
Foto: arhivă personală

La parastasul de patru ani, organizat, în memoria lui Adrian Iovan şi a Aurei Ion participă sătenii din Horea şi satele învecinate, care au ajutat în 2014 echipele de căutare şi au participat la salvarea răniţilor din epava avionului, preoţi, prieteni şi rude ale pilotului decedat şi ale studentei, scrie adevărul.ro.   Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa într-o zonă accidentată, după ce s-au prăbuşit de la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Loading...