Actorul Sebastian Papaiani (79 de ani) a fost internat de urgență la secția de Neurologie a Spitalului Universitar din București, după ce a făcut un atac cerebral, zilele trecute. În primele ore de la internare, artistul se afla în stare foarte gravă.


Veseta tristă a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al spitalului, Leonard Grecescu, pentru Mediafax. Medicii i-au acordat primul ajutor și au încercat să-l stabilizeze. În toate aceste momente dificile, Sebastian Papaiani îi are alături pe cei apropiați. Click! te ține la curent cu noutățile despre starea de sănătate a artistului.

Rolul „Păcală” l-a consacrat în inimile românilor

sebastian_papaiani_pacala_scena_2.jpg

sebastian papaiani film pacala scena
Sebastian Papaiani, în 1974, în filmul „Păcală”, unde a interpretat rolul principal
captură: youtube

 

Născut la 25 august 1936, actorul Sebastian Papaiani are origini grecești, din partea tatălui său, Alecu Papayannis. Născut în Pitești, artistul a fost marcat în copilărie de spectacolele de circ pe care le vedea și de filmele ce rulau în acei ani, cu John Wayne și Johnny Weissmuller în rolurile principale. La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, dar nu renunță la pasiunea pentru artă. Joacă teatru de amatori, îndrumat de Crina Cojocaru, fosta Miss România 1936, care îl determină să treacă peste multe obstacole și să devină actor. 

Papaiani a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1960 și a debutat în comedia „Un surâs în plină vară” (1963), sub îndrumarea regizorală a lui Geo Saizescu, alături de actrița Florina Luican (70 de ani).

A filmat an de ande an, atât în drame, cât și în comedii și va rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile Plutonier Căpșună din seria „B.D.”, Alecu din „Astă seară dansăm în familie”, Păcală, din filmul cu același nume, Pompei din „Toamna bobocilor” sau Ieremia din „Toate pânzele sus”.

La 13 decembrie 2002, Sebastian Papaiani a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

Sebastian Papaiani este cunoscut nu doar din marile producții cinematografice al României, ci și din cele de televiziune. Actorul a făcut parte și din distribuția unor telenovele, precum „Lacrimi de iubire” (2005) și „Daria, iubirea mea” (2006), dar a acceptat și provocarea unui serial de comedie pentru micile ecrane, „Nimeni nu-i perfect” (2008).

Sebastian Papaiani în filmul de debut, „Un surâs în plină vară” (1963)

 
 
Loading...