Creatoarea de modă Zina Dumitrescu (82 de ani), care se afla de şapte ani într-un azil de bătrâni a murit joi, 28 martie. Conform declarațiilor patronului azilului din Ghermănești, ”Mama Zina” nu mai avea puterea să lupte şi s-a lăsat pradă depresiei. Click! vă prezintă povești și fotografii din tinerețea zbuciumată a vedetei.


 Zina Dumitrescu a lansat zeci de manechine, tot atâtea colecții și a devenit în timp ”mama modei românești”. A avut o viață după care orice regizor ar putea face un film. A absolvit liceul economic, apoi a devenit student la Drept. Încă din primul an de facultate a început să lucreze ca fotomodel. La 30 de ani, ea a devenit directorul executiv al Casei de Modă Venus.

zina-dumitrescu.jpg

zina dumitrescu
Zina Dumitrescu în 2007, alături de soţul ei, Costin Dumitrescu
foto: Click!

Bărbaţii din viaţa Zinei Dumitrescu

A avut trei căsnicii, prima din ele fiind un coșmar. Creatoarea de modă a avut trei soți. Prima oară s-a căsătorit cu regizorul Marin Negreanu, tatăl unicului ei copil, Cătălin. Primul ei soț a fost actor și regizor la Teatru Național. Nu a rămas în relații prea bune cu el. Negreanu a agresat-o și creatoarea de modă a ajuns în comă, fiind la un pas de moarte. „Într-o seară veneam de la o întâlnire cu prietenele mele. Am întârziat acasă 30 de minute, am ajuns mai târziu de ora la care îi spusesem inițial că voi veni. Când am intrat pe ușă, mi-a aruncat o oală în cap. A început scandalul. În seara aceea, soțul meu a vrut să mă omoare. Am stat în comă patru nopți pentru că m-a dat cu capul de o țeavă de metal. M-am ales în urma loviturii cu o fractură de craniu. Doctorii mi-au spus că mai erau 3 mm ca să fac hemoragie în urma căreia muream”, rememora Zina Dumitrescu într-un interviu pentru ziarul “Gardianul”.

zina2-bd-zina-tata-irinel.jpg

La azilul din Ghermănești se împrietenise cu tatăl lui Irinel Columbeanu. Ion Columbeanu a decedat însă în 2016

Mai târziu s-a măritat cu Nicolae Rădulescu Botică, secretar la Primăria Sectorului 1. A rămas în relații bune cu el, chiar și după despărțire. A mai fost căsătorită cu conferențiarul Costin Dumitrescu, care a decedat în anul 2009.  „Dacă e să regret ceva în viață, regret că am stat toată viața ca bou-n jug, măritată tot timpul. Am trecut fără să vreau, fără să divorțez , la următorul soț, dintr-o căsnicie în alta. Nu am apucat să stau și eu singură, să respir, cum stau femeile în ziua de astăzi. Cu Costin Dumitrescu, cu profesorul, am fost căsătorită 26 de ani, din ’83”, mai povestea Zina.

A mai avut un frate care a murit

Zina seamăna foarte bine cu bunica din partea tatălui, care a fost o contesă poloneză și de la care i s-a pus numele, cel de Zenobia. Nu multă lume știe că ea a mai avut un frate, care s-a înecat. „Am avut un frate care a  murit înecat la 12 ani și jumătate. În noaptea aia, tatăl meu a pornit să-l caute pe fratele meu și, după ce l-a găsit mort, s-a întors acasă cu părul alb. Din cauza șocului albise. Tatăl meu a murit în `65 și regret că nu l-a apucat pe Cătălin (fiul creatoarei n.r), care s-a născut în `69”.

zina_dumitrescu.jpg

zina dumitrescu
În tinereţe, alături de fetele sale

A lăsat Dreptul pentru Actorie

Pentru că  era o femeie frumoasă și toată lumea o întreba de ce nu se face actriță, Zina Dumitrescu a renunțat la Facultatea de Drept pentru a intra la Facultatea de Teatru și Film. „Eram prin anul trei de Drept și aveam o mătușă, Lucia Novacovici, care era bibliotecara Teatrului Național. Ducându-mă pe la ea prin vizită, în tinerețe am citit forate mult-eram pe atunci superbă, cu părul blond până la brâu-toată lumea din treatru mă întreba de ce nu dau la teatru. M-a prezentat regizoarei Marieta Sadova, care de-abia ieșise din închisoare și era bună prietenă cu mătușa mea. Am intrat la Institutul de Teatru și Film. Culmea este că în anul în care intram eu, a picat actrița Irina Petrescu. M-am retras de la Drept, imediat ce am intrat la Institut, la clasa lui Pop Marția, Dreptul terminându-l mai târziu, la fără frecvență, de gura părinților mei, care doreau să termin o facultate mai serioasă.

zina-dumitrescu-.jpg

zina dumitrescu
Zina Dumitrescu a fost o femeie superbă în tinereţe

Zina Dumitrecu, colegă cu Stela Popescu

Zina Dumitrescu a fost prietenă bună și colegă de generație cu regretata Stela Popescu, care s-a stins din viață în noiembrie 2017. În anul I de facultate, a fost selectată de departamentul de creație de la Fabrica de Creație, alături de Stela, pentru a fi manechine.

stela_popescu-fiu_zina_dumitrescu.jpg

stela popescu
Stela Popescu, alături de fiul Zinei, Cătălin Negreanu
foto: Click!

A cunoscut-o în 1967 pe Coco Chanel 

Zina a avut ocazia să o cunoască pe celebra Coco Chanel la Moscova. „În 1967, la Moscova, în Piața Roșie, s-a desfășurat primul și unicul congres mondial de modă, unde eu am cunoscut-o personal pe Coco Chanel, o femeie care mi-a influențat viața destul de mult, a fost ca o Olimpiadă, cu drapele, cu deschidere oficială. Coco Chanel ieșise pentru prima oară în afara Franței, și venise la Moscova, fiind foarte curioasă să-l vadă pe Lenin. Pe vremea aceea manechinele erau angajate cu normă întreagă, cu toate că în Codul Muncii eram trecute ca muncitor necalificat, iar după ’90 eu am reușit să introduc în nomenclatorul muncii profesia de prezentator de modă”, a mai povestit Zina Dumitrescu.

zina_dumitrescu_catalin_botezatu.jpg

adina buzatu
Alături de Adina Buzatu şi Cătălin Botezatu
foto: Click!

N-a vrut să lucreze pentru Elena Ceaușescu! Ce părere avea despre dictatoare

Creatoarea de modă a cunoscut-o și pe Elena Ceaușescu pentru care a refuzat să lucreze. Despre soția lui Nicolae Ceaușescu, Zina a mărturisit că nu avea stil și nu știa să își poarte ținutele și, deși era preocupată de modă, Elena Ceaușescu arăta îngrozitor.  „De look-ul Elenei Ceaușescu se ocupa Piți Vasiliu, care pe timpuri a avut una dintre cele mai faimoase case de modă din București, în perioada în care Bucureștiul era comparat cu Micul Paris. Ea nu avea haine urâte pe ea, dar nu știa să le poarte, le purta îngrozitor, stătea îngrozitor și nu știa să mergă, dar hainele erau de foarte bună calitate și bine făcute. Era preocupată de modă, dar atât o ducea mintea, în rest nimeni nu avea voie să arate mai bine decât ea. Am avut ocazia să vorbesc cu ea la două întâlniri oficiale și o pot caracteriza ca pe o persoană acră. Mă uitam și pe podium când venea la prezentările noastre, ea ne privea așa cu o figură a dracului, îi simțeam din priviri răutatea și invidia. În momentul în care Piți Vasiliu s-a îmbolnăvit, m-am trezit într-o bună zi la ușă cu un colonel pe care l-am întâlnit atunci și l-am mai întâlnit după Revoluție, pe trotuar în fața Casei de modă-. «Eu sunt nebună! Eu în primul rând nu sunt membră de partid, apoi eu o să mă duc la ea să-i spun să nu-și mai țină mâinile așa că nu-i zboară, îi spun să-și tundă cocul ăla de cuib de cuci din cap, să-și facă o mulțime de chestii. Și știu că nu-i voie, ori dumneata îți asumi răspunderea, că dumneata mă recomanzi. Spune-i că am o origine năsănătoasă și nu sunt demnă să fiu în preajma ei”. Iar omul acela, după atâția ani, și-a adus aminte și mi-a mulțumit după Revoluție”, a mai spus Zina Dumitrescu.

 
 
Loading...