Tily Niculae, actrița care i-a dat viață personajului Roxana din serialul autohton „La bloc”, a fost întotdeauna deschisă atunci când a venit vorba de afecțiunea de care suferă de ani buni. Tily se luptă de multă vreme cu psoriazisul, o condiție medicală care apare atunci când celulele pielii cresc prea repede. Aceasta se manifestă prin roșeață, iar cum celulele se adună pe suprafața pielii, formează leziuni inestetice.


De ani buni, această afecţiune nu-i dă pace lui Tily Niculae, care a învăţat să trăiască aşa. Chiar dacă a încercat tot felul de tratamente, psoriazisul nu a trecut, actrița având perioade în care mâinile sale arată teribil din cauza bolii.

Pentru a demonstra că „viața merge înainte” orice s-ar întâmpla, Tily a publicat pe rețelele de socializare o imagine în care arată cum i-a transformat psoriazisul mâinile, fiind un exemplu pentru alte persoane care suferă de aceeași afecțiune și se „ascund”, fiindu-le rușine de condiția pielii lor. Palmele actriței sunt roşii, pielea este uscată şi prezintă şanţuri adânci.

Tily Niculae se luptă în continuare cu psoriazisul

„Viaţa cu psoriasis”, a scris Tily Niculae pe Instagram, alături de o imagine cu palma sa. „Mă scoate din sărite psoriazisul și am fugit la mare. În speranța că o să se mai amelioreze am încercat să stau cuminițică la soare. Problema este că, nici la soare nu am voie să mă expun foarte mult. Cu factor de protecție 50 la orele nepotrivite, mă ard. Cam din lac în puț”, a mai scris Tily Niculae pe contul personal. 

tily-niculae-psoriazis-2.jpg

Așa arată mâinile lui Tily Niculae
Foto Instagram

„Acum nouă ani, am avut un şoc emoţional şi astfel s-a declanşat boala. Ani la rând medicii mi-au spus că e o eczemă și mi-au dat creme peste creme, dar nimic nu a funcţionat. Puţini știu ca eu nu îmi pot spăla copilul. Port mănuşi menajere să nu o zgâri pe fetiţa mea şi plâng de usturime noaptea (...) M-am învăţat să trăiesc cu această boală, care este autoimună şi, din păcate, la mine nu a reacţionat la niciun medicament. Sunt deja un caz injectabil”, povestea vedeta din serialul „La bloc” la „Teo Show”, în urmă cu ceva vreme. Actriţa s-a căsătorit în 2010 cu Dragoş şi au împreună o fetiţă, în vârstă de trei ani.  

Cum se manifestă psoriazisul și care sunt cauzele care îl declanșează 

  • Care sunt semnele și simptomele?

Leziunile variază că aspect, în funcție de felul de psoriazis. Există cinci tipuri: cu plăci (sau vulgar), gutos, pustular, inversat (sau flexural) și eritrodermic. Aproximativ 80% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis au plăci (psoriasis vulgaris). Această formă cauzează apariția unor porțiuni de piele groasă, solzoasă care pot fi albe, argintii, roșii. Aceste plăci se pot dezvoltă oriunde pe piele, însă cele mai frecvente zone sunt pe coate, genunchi, zona lombară și pe scalp. Totuși, majoritatea celor cu psoriazis sunt afectați doar pe porțiuni mici ale pielii.

psoriasis-356429_960_720.jpg

Psoriazisul se poate manifesta și sub forme mai severe
Foto: pixabay.com
  • Care sunt cauzele apariției psoriazisului?

Psoriazisul nu este contagios. Nu puteți lua psoriazis prin atingerea cuiva care are afecțiunea, prin înotul în aceeași piscină sau prin contact intim. Psoriazisul este mult mai complex. De fapt, este atât de complex încât cercetătorii încă studiază ce se întâmplă atunci când psoriazisul se dezvoltă. Este cunoscut doar faptul că sistemul imunitar și genele joacă un rol cheie. De regulă, această afecțiune poate să fie ținută sub control, însă nu va trece niciodată definitiv. 

 
 
Loading...