Timp de 10 ani, în ziarul nostru, George Stanca a publicat zi de zi scrisori către personalităţi din toate domeniile - politică, vedete, sport. Acum, când el nu mai e printre noi, redacţia a decis ca luna februarie să o dedicăm cunoscutului poet şi publicist. Aşadar, în rubrica deja cunoscută, veţi putea reciti cele mai îndrăgite editoriale semnate de George Stanca. Astăzi, însă, publicăm scrisoarea adresată lui Gică Hagi, lăsată de colegul nostru special pentru aniversarea marelui fotbalist.


La articolele dedicate vârstei am obiceiul să fac bilanțul persoanei. Ce ai făcut tu, Gică Hagi, într-o viață de fotbalist? În primul rând ai făcut un nume fabulos care a fost alături de Iolanda Balaș Soter, Nadia, Năstase, Patzaichin, Berceanu adică de persoanele ale căror nume se confundă adesea în diverse domenii cu numele țării. Ai făcut senzație în fotbalul din Turcia. Ai fost idolul celor mai pretențioși spectatori de fotbal din lume, madrilenii de la Real. Pentru echipa națională nu mai am nimic de adăugat, decât că ai fost Steaua Americii atunci când echipa a fost cel mai sus în istorie și când putea și mai mult în 1994. O spune unul care a fost acolo și care știe mersul lucrurilor. Un ghinion tipic românesc, tradițional aș putea spune, ne-a oprit din drumul nostru american. Oricum rămânem cu iluzia că puteam fi măcar primele 4 echipe ale lumii. Lucru care a fost menționat de tine excelent la un moment de nervozitate. “Bă, voi o să trebuiască să ne faceți statuie căci n-o să mai fim niciodată acolo unde am ajuns“, citat din memorie.

Ai făcut un băiat. Ai făcut un băiat care-ți calcă pe urme și căruia văd, apropo, că acesta mai mult îi dăunează decât îi folosește. Mă refer la Ianis. Să nu te superi, dar eu cred că dacă am schimba vremurile, Ianis cel de azi ar fi mai bun decât Gică cel de atunci. Fiindcă ce ai adus tu în fotbal, acea viteză, acea accelerare în atac la el acuma e doar una dintre marile calități. Peste care s-a mai adăugat câte ceva. Dar astea-s vorbe și păreri, presupuneri, cert este că Ianis nu-i pus acolo unde trebuie. El este victima numelui tatălui său. Dar asta-i viața.

Mai recent pentru public se pare că dai României un nou nume cu celebritate, Kira, o actriță talentată pe care am avut ocazia să o privesc și să-i admir talentul și caracterul la niște filmări recente. Deocamdată mă abțin, surpriza va fi mare. Ce să-ți spun Gică? Ți-a dat Dumnezeu numai lucruri grele pe care văd că le duci cu ușurință și vrednicie în spate. Căci ți-a dat celebritate, lucru greu de cărat în vremurile astea tulburi. Fiindcă uneori zic eu fără a face nici un fel de ironie că o sărăcie discretă este mai ușor de dus decât o bogăție lucitoare și de invidiat. Sigur mă bazez pe miile de exemple, cele mai multe din sporturi care au căzut mult prea de sus. Nu cred că va fi cazul tău, fiindcă tu ești, ai fost și vei fi un om echilibrat care a știut exact cum a fost sărăcia, un familist și un bun român. De aia cred în destinul tău și tot de aia te mențin pe bolta cerului românesc. La mulți ani! 

 

Mesaje din suflet

Vladimir Găitan, actor: „Am fost foarte apropiaţi, mi-a fost foarte drag. A fost unul din ziariştii care ne-a iubit, şi nu sunt vorbe mari, şi lucrul ăsta s-a văzut în condeiul lui, s-a văzut în sufletul lui, pentru că el a trăit printre noi şi ne-a cunoscut aşa, cu bunele şi cu relele noastre. Dar a fost întotdeauna generos, ne-a făcut frumoşi şi buni, chit că poate nu toţi meritam această generozitate a lui. Ne lega o prietenie aşa... Ştiam de suferinţa lui, dar nu am crezut că o să îi cedeze inima“.

 

 

Loading...